Jan Turvall expert inom förvaltningsrätt menar att politiker riskerar att avsättas. Foto: SVT

Experten förklarar: Därför är revisionskritiken i Göteborg allvarlig

Uppdaterad
Publicerad

Stadsrevisionen ger två nämnder i Göteborg den skarpaste kritiken de kan ge. Det är både ovanligt och allvarligt, enligt experten Jan Turvall.

– I värsta fall kan politikerna i nämnderna avsättas, säger han.

I Stadsrevisionens granskning ges inköps- och upphandlingsnämnden och grundskolenämnden i Göteborg en anmärkning, vilket SVT tidigare har rapporterat om. I nämnderna sitter politiker från det rödgröna styret.

Kritiken gäller beslut om att hålla inne pengar till friskolor samt bojkotta varor från bland annat Israel, vilket i båda fallen stred mot lagstiftningen.

Får inte ägna sig åt utrikespolitik

Enligt Jan Turvall, expert på offentlig förvaltning, är det allvarligt att politiker i kommunen vid två upprepade tillfällen har gått vidare med beslut som bryter mot lagen – även om de gjorde det för att pröva lagen eller markera sin ståndpunkt.

– Det är inte kommunens uppgift att göra någon markering mot riksdagen. De är skyldiga att följa riksdagens beslut, säger Jan Turvall.

Tvådelad bild. Till vänster: en flagga med Göteborgs lejon. Till höger: en kvinna framför byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Pleijel (MP) förklara varför de ville pröva lagen och hur hon ser på den skarpa kritiken. Foto: SVT

När det gäller beslutet om bojkott så förklarar han att kommuner inte får ägna sig åt utrikespolitik. Om kommuner vill påverka får de helt enkelt försöka få riksdagen att ändra lagstiftningen.

Politikerna kan avsättas

Stadsrevisionen har inte en dömande funktion, men det som händer nu är att deras rapport kommer läggas fram till kommunfullmäktige. Där kan politikerna få konsekvenser.

– I slutändan är det fullmäktige som beslutar om man vill ge ansvarsfrihet, men i värsta fall kan politikerna i nämnderna avsättas, säger Jan Turvall.

Det här är Stadsrevisionen

Stadsrevisionen har i uppdrag att granska kommunens verksamhet.

Arbetet leds av förtroendevalda revisorer. Det är politiker, men som ska utföra sitt uppdrag i revisionen oberoende från sin politiska tillhörighet.

På revisionskontoret jobbar även yrkesrevisorer, som är sakkunniga biträden till de förtroendevalda revisorerna.

Varje år lämnar revisorerna in en rapport till kommunfullmäktige om det gångna året. I den redovisar de den granskning som har gjorts under det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.