– Vi kommer prata om zombien som populärkulturellt fenomen och vad vi kan lära oss av zombien som metafor för alla typer av samhällsstörningar som kan inträffa. Vi pratar om psykologiska och praktiska förberedelser och vad myndigheter kan göra, säger zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer.
Träffen arrangeras av ABF Göteborg och även läkaren Cecilia Verdinelli och Carl Michael Edenborg, doktor i idéhistoria, kommer att närvara.
Herman Geijer är självlärd på områden som psykologi och krisberedskap och skriver just nu sin andra bok på temat zombieapokalypser. Han har även medverkat i Sveriges Radios Sommar i P1.
Stort intresse
Enligt Herman Geijer finns det ett stort intresse för kurser i zombieöverlevnad. Han menar att det både beror på att zombien är stor i filmer och tv-serier just nu och att det är intressant att föreställa sig själv i en värld som är helt annorlunda från i dag.
– Det är väl ingen som tror att zombies finns på riktigt, men de är stora i populärkulturen och att de är populära säger något om samtiden. Zombies går inte att förhandla med så intresset för dem handlar kanske om vår rädsla för klimatförändringar och naturkatastrofer, säger Herman Geijer.
– Vi lever så inrutade och komplicerade liv och postapokalypsen är enkel i det att man lever från hand till mun. Jag tror att det kan vara lite attraktivt att fantisera om vem man skulle vara i en sådan situation, fortsätter han.
Så överlever du apokalypsen
Men även om kvällens samtal inte bara handlar om zombies, utan även behandlar frågan om hur människor agerar i krissituationer, har Herman Geijer några konkreta tips på hur du bäst överlever en zombieinvasion:
- Fysisk träning. Det gör dig mer skärpt och mer stresstålig.
- Lär känna dina grannar. Vid en katastrof är det viktigt att ha ett socialt nätverk och känna folk i sitt lokalområde för att kunna hjälpas åt.
- Var mentalt förberedd på att någonting kan hända. Du kanske inte ska ställa in dig på just en zombieapokalyps, men var inställd på att samhället snabbt kan förändras.