En polis pratar med en person på en gata. Polisen bär uniform och står med en mobiltelefon i handen. I bakgrunden syns fler trafikskyltar och byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 år och nybakad polis – finns det några nackdelar med åldern? Se vad Sveriges äldsta polisrookie Anders Nilback svarar, och följ med honom ut på Hisingens gator. Foto: SVT

Se när pojkdrömmen uppfylls för 60-årige Anders – blir polisens äldsta rookie

Publicerad

Anders Nilback är Sveriges äldsta nyutexaminerade polis. Nu är hans aspiranttjänst på Hisingen slut och han är således färdigutbildad.

– För mig har åldern blivit en dörröppnare, säger Anders Nilback.

Redan som 23-åring kom Anders Nilback in på polishögskolan. På grund av en olycka skulle han få börja en termin senare. Men i stället halkade han in på en annan bana i livet och jobbade med marknadsföring och försäljning i ungefär 35 år.

Var vd när brödfabrik brann ner

En indirekt orsak till att han blev polis var att han som vd inom Polarbrödskoncernen blev av med jobbet när deras fabrik i Älvsbyn brann ned 2020. Trots att han hittade ett nytt jobb bestämde han sig ändå för att söka in till polishögskolan.

– Min fru uppmuntrade mig och sa: 'nu har vi hört det här tjatet i många år om varför du inte blev polis'. Det var ju min pojkdröm. Så jag tog tag i det och sökte in, säger Anders Nilback.

Var äldre än lärarna

Medelåldern i Anders Nilbacks klass var 25 år när han sökte in. Han var 57 år gammal och äldst i klassen – till och med äldre än lärarna. Anders blev också misstagen för att vara just lärare.

– När jag själv kom dit var det en lärare som hälsade mig välkommen och tog i hand. Och jag tänkte, wow det var inte illa, man är student på en skola och blir så välkomnad.

Till slut frågade läraren vad Nilback skulle lära ut i.

– Då fick jag säga att jag var elev.

Siktar på utredning

Nu är han 60 år och redo att jobba. Målet är att arbeta med utredning inom en sektor med fokus på brott i nära relation.

Hur länge kommer du att jobba, tror du?

– Jag hoppas och tror att jag kommer jobba så länge som jag får jobba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.