Hur går det till när barn dras in i gängkriminalitet och vilka konsekvenser kan det få? Den frågan fokuserar Gängsnacket på, ett utbildningsmaterial som tidigare framför allt riktat sig till vuxna inom SPFF (skola, socialtjänst, polis och fritid i samverkan).
Men i höst och vinter har polis, socialtjänst och fältsekreterare tagit Gängsnacket till ett 30-tal klasser på skolor i Tuve, Backa, Lundby och Biskopsgården.
Fick se animerad film
Som en del av Gängsnacket fick eleverna se en animerad film där en ung kille berättar om hur hans bästa vän drogs in i gängkriminalitet. Filmen används som utgångspunkt för ett samtal om hur eleverna kan skydda sig från att bli indragna i gängkriminalitet och hur man söker hjälp från vuxna.
Hannes Erdegard går i sexan på Toleredsskolan och var en av eleverna som fick ta del av Gängsnacket.
Tyckte du det var bra?
– Ja för det lär många hur det är, och att man inte ska vara med, och hur man ska agera om det händer något med ens kompis till exempel. Eller bara någon runtomkring en, säger Hannes Erdegard.
”Kan göra det svårare för de kriminella nätverken”
Hans-Jörgen Ostler, kommunpolis på Hisingen, har varit ute på skolorna och träffat eleverna med Gängsnacket.
– Vi vill komma ut och ge barnen verktyg för att kunna hantera, i vart fall förstå, och identifiera vad de blir utsatta för så att de kan stå emot, säger Hans-Jörgen Ostler.
Kan man verkligen stoppa rekryteringen genom det här tror du?
– Att stoppa den helt och hållet, det är jag inte helt säker på att man kan. Men vi kan definitivt göra det svårare för de kriminella nätverken och göra det enklare för barnen att stå emot, säger Hans-Jörgen Ostler.