Ted von Proschwitz är biolog och snigel- och snäckexpert på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ted von Proschwitz, biolog och snigel- och snäckexpert på Göteborgs Naturhistoriska museum, vad du helst ska göra om du upptäcker att du har fläckig vinbergssnäcka i din trädgård. Foto: SVT/Helena Rystedt

Expertens tips för att stoppa fläckig vinbergssnäcka

Uppdaterad
Publicerad

Är du kanske en av dem som har fått fläckig vinbergssnäcka i din trädgård och vill bli av med den?
– Jag tycker att man ska avliva den så att den inte sprids vidare, säger Ted von Proschwitz, biolog på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Han berättar att det blir allt vanligare med fläckig vinbergssnäcka i trädgårdar och på tomter i Västra Götaland.

Den härstammar från södra Europa, men har spridit sig med människans hjälp och är nu relativt vanlig i till exempel Skåne.

– Det är klimatförändringarna, att det blivit varmare och fuktigare som gör att den trivs högre upp nu. Även här i Västra Götaland, säger Ted von Proschwitz.

Ska avlivas snabbt

Enligt honom bör den avlivas ifall den konstaterats göra skada i trädgården.

– Det viktigaste är att man dödar dem snabbt så de inte får lida. Om man tycker det är jobbigt att krossa dem kan man hälla kokande vatten över dem. Det är en omedelbar död.

I klippet beskriver Ted hur man dödar snäckorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.