• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bild på två personer och ett par fimpar som är slängda på marken. Få har hittills bötfällts för brott efter att ha kastat skräp på marken efter den nya nedskräpningslagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få har hittills bötfällts för brott efter att ha kastat skräp på marken. Hör i klippet vad några personer i Göteborg om den nya nedskräpningslagen. Foto: SVT/Helena Josefsson

Ett år med nya lagen – få bötfälls för nedskräpning i Västra Götaland

Publicerad

Fimpar, godispapper och annat småskräp är förbjudet att kasta på marken sedan den nya nedskräpningslagen som trädde i kraft i början av året. Men få har hittills bötfällts för brott.

– Det är nog många som inte känner till den och jag tycker det är jättenedskräpat om man ser sig omkring, säger Emmy Färm i Göteborg.

Polisregion Väst består av hela Västra Götaland och Halland. I hela området har endast 38 böter skrivits på grund av nedskräpning. 26 i Västra Götaland och tolv i Halland.

Trots att nedskräpningslagen funnits i snart ett år så verkar den ha gått många förbi när SVT frågar folk på stan om de känner till den. Dessutom är det väldigt mycket skräp som ligger på marken runt om i Göteborg när SVT i slutet av året går runt och tittar.

– Jag har aldrig sett någon polis som pratat eller pekat på någon som slängt skräp på marken. Jag tror de har viktigare saker för sig tyvärr, säger Sabine Karlsson.

22 000 kronor i böter

Ett land som är känt för sin hårda attityd mot nedskräpning är Singapore. Förra året dömdes en man som slängt en cigarettfimp på marken, och som ansågs vara återfallsförbrytare, till motsvarande drygt 22 000 kronor och tolv timmars straffarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.