Polisbil som övar på en körbana. Mats Bergström, chef operativa enheten region Väst står utomhus i uniform framför en polisbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Bergström, chef operativa enheten region Väst. Foto: SVT/Helena Josefsson

Få poliser lär sig preja – endast 67 av 750 i region Väst har gått fortbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 finns en fortbildning för poliser där prejning av flyende fordon ingår som ett praktiskt moment, men det är få som gått den utbildningen i region Väst. Det tas upp i polisens tillsynsenhets kritiska rapport.

– Det en kritik som vi absolut måste ta på största allvar, säger Mats Bergström, chef operativa enheten region Väst.

Det är tre steg i polisens nationella förarutbildning. Steg ett avklaras på polisutbildningen och steg två görs av polisaspiranter. När personen är färdig polis är det steg tre som gäller. Den utbildningen innehåller ett teoretiskt moment i stoppande av fordon men inga praktiska där deltagaren får öva på att utföra prejning.

Den delen finns istället i en fortbildning som funnits sedan 2018, men som bara 390 poliser i hela Sverige gått och endast 67 poliser i region Väst av 750 som enligt Mats Bergström är aktuella för utbildning i prejning. Det kritiseras av polisens egen tillsynsenhet, vilket Polistidningen skrivit om.

– Jag ser det inte som ett misslyckande eftersom utbildningen är igång, men i för liten skala än så länge. Vi är på rätt väg och vi kommer att växa in i det här allt eftersom, säger Mats Bergström, chef operativa enheten region Väst.

Brist på instruktörer

Enligt honom har det varit svårt att få fram instruktörer till fortbildningen och därav bristen på utbildningsplatser, men de kommer att begära fler utbildningsplatser på nationell nivå.

– Vi har inte kunnat prioritera fortbildningen utan vi har prioriterat grundutbildningen som vi investerar mycket i, säger han.

Att följa efter och preja ett flyende fordon av vägen är enligt tillsynsenheten ett riskfyllt moment som kräver utbildning och övning.

– Jag tycker vi tar arbetsmiljöansvaret på stort allvar och vi utbildar alla våra poliser i att hantera till exempel spikmatta som är det säkraste sättet att stanna ett fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.