SVT:s granskning visade att Intraservice förvaltningsdirektör Nisse Waldefeldt godkänt resor som saknat tydligt syfte. Efter avslöjandet har bara två anställda ansökt om att få resa utomlands. Foto: TT/SVT

Få utlandsresor på Intraservice efter skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Från tre Las Vegas-resor på tre månader, till en enda utlandsresa på fyra månader. Efter SVT:s granskning har Intraservices resande utomlands minskat drastiskt.

Under hösten kunde SVT avslöja att personal på Intraservice fått utlandsresor godkända av förvaltningsdirektören Nisse Waldefeldt, utan att behöva uppge varför resan skulle göras. I 17 av 91 granskade resor saknades beskrivning av resans syfte helt.

I november tog nämnden för Intraservice över ansvaret för att godkänna resor. Sedan dess har endast två ansökningar om att resa utomlands kommit in. Det kan jämföras med att personal på förvaltningen gjorde 19 resor, enbart till USA, mellan 2014 och 2017.

Kritik mot Intraservice

Intraservice stabschef Petra Bengeldorff tror att förändringen har flera orsaker.

– Resandet kan gå upp och ner från år till år. Men det är nog också naturligt efter det vi har varit igenom, att medarbetarna blir mer restriktiva och försiktiga, säger hon.

När nämnden hanterar reseansökningar tar prövningen längre tid. Även detta tror Petra Bengeldorff kan vara en orsak till att färre skickar in ansökningar.

Londonresa fick nej

En av de två ansökningarna som kommit in sedan november gällde en resa för fyra personer till Holland för att studera hur teknik kan användas inom välfärden. Den godkändes, medan den andra fick nej. Enligt nämnden saknade resan, som skulle gå till en mässa om digitalisering i London, ett tydligt program.

Monika Beiring (M) är andre vice ordförande i nämnden för Intraservice. Hon tror att minskningen av antalet ansökningar beror på skärpt kontroll av resorna.

– Det är högst troligt att det är så. Konkreta rutiner har förändrats, nu granskar nämnden hur, när och varför resan ska göras, säger hon.

Ska kunna resa på utbildningar

När personal inom Göteborgs stads förvaltningar reser utomlands handlar det ofta om att utbilda sig eller bygga nätverk. Petra Bengeldorff betonar att personalen ska kunna fortsätta att utveckla sin kompetens.

– Det är viktigt att vi utbildar oss och vi ska även fortsättningsvis medverka på relevanta konferenser och utbildningar, säger hon.

Även Monika Beiring menar att resor är viktiga för kompetensutvecklingen.

– Jag hoppas att det inte finns någon rädsla för att skicka in ansökningar. Medarbetare ska gå på nödvändiga utbildningar, det är resor som inte uppfyller kraven som ska stoppas, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet