Delad bild. Till vänster är Telias logga på en byggnad. Till höger syns en man med hörlurar. Det är Pär Axelsson, ordförande för teliaklubben Seko, som blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen meddelade Telia att företaget varslar 3000 anställda. Foto: TT/SVT

Facket efter Telias storvarsel: ”Alla kommer att påverkas”

Uppdaterad
Publicerad

Teleoperatören Telia har varslat totalt 3 000 anställda. Lite mindre än hälften av de tjänsterna finns i Sverige. I Göteborg jobbar över 1 000 anställda som kan påverkas av beslutet.

– Alla kontor kommer att påverkas i någon utsträckning, säger Pär Axelsson, ordförande för teliaklubben Seko.

Det var på onsdagen som Telias anställda fick besked om teleoperatörens sparprogram som går ut på att de vill spara 2,6 miljarder årligen. Något som totalt påverkar 3 000 tjänster globalt varav 1 400 av tjänsterna finns i Sverige.

– Vi ser att vi behöver bli mer enkla och effektiva. Jag har stor förståelse för att det påverkar många människor, men vi måste förenkla organisationsstrukturen, säger Telias vd Patrik Hofbauer.

Sammanlagt har Telia drygt 19 000 anställda i Norden och Baltikum och 8 500 av dem finns i Sverige.

Redan varslat 455 anställda

I Gårda i Göteborg jobbar runt 1 100 anställda som nu berörs av beskedet. Men exakt hur många tjänster i Göteborg som påverkas är ännu oklart.

– Vår målsättning är ju att säkra och bibehålla så många jobb som möjligt i tjänst, och se till att vi inte blir av med nyckelpersoner, säger Pär Axelsson, ordförande för teliaklubben Seko.

När SVT pratar med anställda på plats vid kontoret i Gårda är flera medarbetare oroliga inför framtiden. Samtidigt påpekar många att informationen precis har nått de och att de inte vet vad som kommer ske framöver.

– Mycket är fortfarande oklart, men vi tror att alla kontor kommer att påverkas i någon utsträckning, säger Pär Axelsson.

Företaget har hittills i år redan varslat 455 personer.

Hör Telias vd Patrik Hofbauer om varslet i klippet nedan.

Telias vd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Telias vd om varslen: ”Måste jobba enklare” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.