Hittills har ett fåtal prover av de döda havssulorna gjorts och några har visat positivt för virussjukdomen fågelinfluensa. Men enligt ornitologen Niklas Aronsson bör man anta att alla döda havssulor bär på smittan. Länsstyrelsen i Västra Götaland uppger dock att det kan finnas andra faktorer som lett till att fåglarna avlidit.
Om det handlar om fågelinfluensa, kan det få allvarliga konsekvenser för fågelpopulationen. Viruset kan även spridas till tamfåglar och andra djur. Risken att bli smittad som människa bedöms av myndigheterna som låg, men det kan förekomma.
Än så länge har inga influensafall upptäcks bland tamfåglar och risken att smittan ska spridas bedöms i nuläget som låg.
– Hur lätt smitta sprids beror på säsong, nu är det varmt ute och då överlever virus sämre. Dessutom är det fåglar som håller sig till kuster och hav som verkar ha drabbats och de är mindre risk att de smittar tamfåglar, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizoolog på SVA.
Viktigt att rapportera
För att myndigheter ska kunna följa virusutbrottet och vidta åtgärder för att skydda tamfåglar är det viktigt att fynd av döda fåglar och sjuka fåglar rapporteras in till SVA. Rapporteringar görs på deras hemsida, sva.se.
– Det är en viktig komponent av övervakningen, det är så vi förstår vad som händer i viltpopulationen, säger Maria Nöremark på SVA.
Starta klippet för att höra ornitologen Niklas Aronsson berätta om hur man bäst går till väga om man hittar en död eller svårt sjuk fågel.