• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Jag trodde ju naturligtvis inte att det skulle komma ut på bygden att jag snackar med en mås”, säger Ulla-Britta Samuelsson. Foto: SVT

Ulla-Britta, 97, får besök av ”Måsart” varje dag: ”Han får snart betala hyra”

Uppdaterad
Publicerad

97-åriga Ulla-Britta Samuelsson har haft en ”Måsart” på dagliga hembesök i 18 år. I kvarteret blir hon omtalad som ”kvinnan med den tama måsen”. 

– Han får snart betala hyra också, säger Ulla-Britta Samuelsson.

Följ med på hembesök hos Ulla-Britta Samuelsson och Måsart i klippet ovan.  

Någon gång varje dag kommer Måsart till Ulla-Britta Samuelssons lägenhet i Göteborg och sätter sig på hennes fönsterbleck. Hon berättar att han ibland får lite vatten, men att hon inte kan ge honom mat – eftersom det inte är tillåtet. Hon förklarar också att Måsart en gång varit en annan mås och att han egentligen är en trut (som också tillhör måsfamiljen reds.anm).

– Måsart ett avled av oklara anledningar, men det kom snart en ny, säger hon och berättar att den nya varit med henne i flera år.

Enligt Sebastian Ek, viltrehabiliterare på Fågelcentralen, kan måsfåglar bli mellan 15 och 20 år.

– Men det finns fall där de blivit uppemot 30 år, säger han.

Välkänd bland grannar 

Förbipasserande personer på gatan brukar stanna till för att ta foto av henne och Måsart. Speciellt barnfamiljer tycker om att kolla på när hon umgås med Måsart, förklarar hon.  

– Jag trodde ju naturligtvis inte att det skulle komma ut på bygden att jag snackar med en mås, säger Ulla-Britta Samuelsson och skrattar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.