Konstnären Carolina Falkholt har diskuterats mycket på senaste tiden. Hennes grafittikonst, ofta föreställande kvinnliga könsorgan, har kritiserats för att vara för provokativ. Under tisdagen hamnade hon åter i konflikt.
Falkholt var inbjuden till en tvådagars workshop på skolan Bengtgården i Bengtfors i samband med ett konstprojekt utifrån temat förtryck. Vid lunchtid kallade skolans rektor till sig Carolina Falkholt för att diskutera hennes kavaj som på ryggen bar namnet av hennes senaste utställning – ”Min jävla fitta”. Rektorn ställde ett ultimatum, ta av dig kavajen eller lämna skolan. Carolina Falkholt hade inte menat att göra en poäng med kavajen men valde ändå att lämna.
— Rektorn ansåg att det var problematiskt och att det kunde skapa en otrygg miljö för eleverna i skolan att ha mig där med den här kavajen. Men det är ingenting som jag upplevt att det har. Jag upplever skolan överhuvudtaget som en ganska otrygg miljö med tanke på det hård verbala klimat som förekommer, säger Carolina Falkholt till Västnytt.
Behövs mer än två dagar
— Om man vill väcka diskussion och skapa debatt kan det under vägen leda till att elever hamnar i sammanhang som de inte har den fulla förståelsen för och det kräver mer än bara ett par dagar för att ha tid för att försöka förstå och diskutera vad den här texten har för underbyggande budskap. Den arenan menar jag att vi inte hade under de här två dagarna utan det får ingå i ett annat perspektiv om det har syfte att väcka ett större budskap än bara vara ett könsord och en svordom, säger rektorn Camilla Adler.
Vill att det diskuteras
Carolina Falkholt var i skolan för ett konstprojekt som ska utmynna i att eleverna skapar mosaikkonst utifrån temat Förtryck. Samtidigt ska begreppet diskuteras och i det ingår också frågor som vilken innebörd orden har som vi använder.
— Jag vill gärna att det diskuteras det här. Jag har utgått ifrån min egen högstadietid att bli kallad fitta och din jävla fitta. Det där tycker jag är så problematiskt att den värsta människan alltid är en fitta. Det upplevde jag som konstigt och väldigt svårt när jag växte upp. Jag tänkte att det kan vara läge att prata om det och just om könsmaktsordning också, säger Carolina Falkholt.
Har inte hunnit prata med alla
— Under de här två dagarna var det kanske halva skolans elever som inte hade kommit i kontakt med Carolina. Hon rörde sig bland alla elever men det vara bara de som hade varit i kontakt med henne under måndagen och halva tisdagen som hade haft möjlighet att få prata med henne och fråga henne om hennes text som hon hade på ryggen, säger Camilla Adler.
— Jag tänker att den här tvådagarskursen som jag körde nu blir som en inkörsport till samtidskonsten, säger Carolina Falkholt.
Och utifrån det utvecklas diskussionen senare?
— Ja, precis. På skolan med lärare och runtomkring, säger Carolina Falkholt.