• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar Niklas Granholm på FOI. Den högra sektionen visar en vattenyta med en rördel som är delvis nedsänkt. Röret ser ut att vara kopplat till en annan struktur, och det finns svallande vatten runt det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör FOI-experten Niklas Granholm om bristerna i försvarssystem mot undervattens-sabotage. Foto: SVT

Efter misstänkta sabotage: Forskare larmar om säkerhetsbrister kring undervattenskablar

Uppdaterad
Publicerad

I fem fall de senaste åren misstänks kablar och ledningar på havsbotten ha utsatts för sabotage eller yttre påverkan. Nu krävs det ökade säkerhetsåtgärder, menar FOI-experten Niklas Granholm. En av platserna där ett nytt säkerhetstänk kan krävas är vid planeringen av vindkraftparken Poseidon på västkusten.

– Hybridkriget är inte ett scenario längre, utan en realitet här och nu.

De misstänkta sabotagen av internetkablar i Östersjön den 17 och 18 november är inte det första fallet där ledningar och kablar till havs misstänks ha utsatts för sabotage eller yttre påverkan. Minst fyra andra fall har inträffat i närområdet kring Sverige de tre senaste åren. Det handlar bland annat om Nord stream-läckorna 2022, gasläckan i Finska viken och skadan på fiberkabeln mellan Sverige och Estland i fjol.

– De ingår i hybridaktioner där det framstår som olyckor utan tydlig avsändare, men det är avsikten, säger Niklas Granholm, forskningsledare på enheten för säkerhetspolitik och strategi på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Kabelbrott i Östersjön

Vindkraftparken Poseidon planerar kablar

Viktig infrastruktur i Sverige är beroende av kablar på havets botten. Det handlar bland annat om fiberkablar som ger oss internet och ledningar som ger oss el. Nya undervattenskablar planeras också på västkusten efter att vindkraftparken Poseidon nyligen fick grönt ljus av regeringen. I parkens miljökonsekvensbeskrivning nämner man risken för sabotage, inte kopplat till kablarna specifikt, men till parken som helhet. Här står det att ett sabotage skulle kunna innebära både miljökonsekvenser och minskad elproduktion:

”Utifrån nuvarande geopolitiska läge kan inte heller medvetet sabotage av parken eller dess infrastruktur uteslutas.”

”Försummat de här perspektiven”

Niklas Granholm menar att det krävs ökad säkerhet kring både nya och befintliga kablar och ledningar till havs.

– Vi har försummat de här perspektiven under lång tid. Alla kablarna och gasledningarna har lagts ner utan eftertanke på att någon skulle kunna sabotera dem. De är gjorda utifrån företagsekonomiska kalkyler, säger han och fortsätter:

– Det finns system och sensorer som känner av om de skadas, men det är inte samma sak som att kunna upptäcka om någon håller på att förstöra dem. Det kommer behöva sättas dit system som övervakar. Frågan är vem som ska betala det.

SVT har sökt Poseidon, som ägs av KonTiki Vind AB (som är ett samägt bolag mellan Vattenfall och Zephyr), men bolaget har avböjt att kommentera.

Misstänkt sabotage eller yttre påverkan på havets botten

  • 17 och 18 november 2024: Misstänkta sabotage i Östersjön – på en svensk-litauisk undervattenskabel utanför Gotland den 17 november och en finsk-tysk undervattenskabel den 18 november, strax utanför Öland. Polisen utreder misstänkt sabotage.
  • 7 oktober 2023: Skada på fiberkabel Sverige-Estland – Skadan tros ha uppstått nära i tid till det misstänkta sabotaget på en gasledning i Finska viken. Enligt försvarsministern skadades kabeln av yttre påverkan.
  • 7-8 oktober 2023: Gasläcka Finska viken – Skada på gasledningen Balticconnector mellan Finland och Estland. Finländsk polis inleder en förundersökning om grovt sabotage.
  • 26 september 2022: Nord stream-läckorna – fyra läckor upptäckes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland. Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon. Svenska myndigheter utredde händelsen som grovt sabotage men förundersökningen lades ner i februari i år. Materialet lämnades då över till Tyskland.
  • 7 januari 2022: Kabelbrott mellan Svalbard och Nordnorge – Hur kabeln skadades är inte fastställt, polisen sa initialt att det handlade om mänsklig påverkan, men lade ner fallet i brist på bevis, enligt NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kabelbrott i Östersjön

Mer i ämnet