En översikt av de ledningar som dragits under vatten för att binda samman Sverige med närliggande länder. Källor: Openstreetmap / Submarinecablemap Foto: SVT Grafik

Här är undervattensledningarna som kopplar Sverige till Europa

Uppdaterad
Publicerad

Gas, el och telefon- och datatrafik, från och till Sverige skickas via ledningar dragna under vattnet, och grafiken ovan ger en översiktlig bild av det virrvarr av undervattenskablar som kopplar ihop oss med andra länder – men vad händer egentligen om de av någon anledning, sabotage eller annan, skulle sluta fungera?

Gasledningarna är begränsade till antalet, förutom Nord Stream-ledningarna och Baltic Pipe som bara passerar inom den svenska ekonomiska zonen, handlar det om en koppling till Danmark som levererar gas till det svenska stamnätet.

Gasledningar som passerar igenom den svenska ekonomiska zonen. Källa: Openstreetmap / Submarinecablemap Foto: SVT Grafik

Export

Men när det kommer till el och kommunikation, ja då är de fler. Vad gäller el handlar det inte minst om de internationella kopplingarna till länder runt Östersjön och som lägger grunden för den svenska exporten, och importen, av el ut i Europa. Skulle de skadas, får det konsekvenser.  

– Det skulle innebära handelsbegränsningar där vi har svårt att göra oss av med elöverskott, men också att vi får svårare att importera när vi har ett behov. Vi klarar oss utan en kabel eller så, det är ingen kris. Men med varje komponent som försvinner så minskar marginalerna, redundansen i systemet, säger Matz Tapper, ansvarig Elnätsteknik på Energiföretagen.

Sjökablar för El som binder samman Sverige med länder runt Östersjön. Källor: Openstreetmap / Submarinecablemap Foto: SVT Grafik

Inrikes elförsörjning

Men kablarna går inte bara internationellt, det handlar också om elförsörjningen till bland annat Öland och Gotland, som inte märkts ut på kartan ovan.  

– En skadad kabel måste tas ur drift och sedan handlar det om en lång reparationsprocess. Det är ett begränsat antal specialister och fartyg som kan utföra den här typen av reparationer så det kan dröja. Minst någon månad när det handlar om större reparationer. Under tiden får drabbade öar köra sin reservkraft fullt ut, säger Matz Tapper ansvarig Elnätsteknik på Energiföretagen.

En översikt av sjökablar för tele- och datakommunikation mellan Sverige och andra länder. Källor: Openstreetmap / Submarinecablemap Foto: SVT Grafik

Svåra att skydda

Systemet för hur pipelines och kablar löper i Östersjön är sårbart och svårt att skydda, bland annat eftersom det rör sig om långa avstånd och internationellt vatten där alla har tillträde.

– Det är stora avstånd och kablarna ligger djupt ner vilket gör det svårt att skydda den här infrastrukturen, säger Henrik Wachtmeister, som forskar om globala energisystem och undervisar i energisäkerhet vid Uppsala universitet.

För att skydda sig mot tänkbara angrepp i framtiden tror han att patrulleringen och övervakningen i Östersjön kommer att öka. På lite längre sikt kan det handla om att bygga in mer övervakning i systemen.

– Den som vill genomföra något utan att bli upptäckt kan ha bättre förutsättningar än på land, säger han.

Informationen kring ledningarna är hämtade från öppna källor. De redovisade ledningarna behöver heller nödvändigtvis inte vara samtliga som existerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet