• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fallpåsläpp i Trollhättan efter kraftigt regn

Fallpåsläpp i Trollhättan efter kraftigt regn

Publicerad

Under måndagen släppte Vattenfall på vattnet i fallen i Trollhättan på grund av prognosen med riklig nederbörd. När läget stabiliserade sig på tisdagen stängdes fallsläppet.

Regnovädret som just nu pågår ledde till att Vattenfall under måndagen beslutade att släppa på vattnet i fallen i Trollhättan. Vattenfall skriver i ett mail att man i normala fall vill spara så mycket vatten som möjligt till energiproduktion, men att den rådande vädersituationen gjorde det omöjligt. Under tisdagen stabiliserade sig läget, och då valde Vattenfall att stänga fallsläppet. 

Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall berättar att det inte är ovanligt att man släpper på vatten vid riklig nederbörd.

Kan det bli så att ni öppnar upp igen?

– Det kan jag inte svara på just nu. Det beror på flera faktorer, säger Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall.

I mail skriver Vattenfall att huruvida de släpper på mer vatten framöver beror på hur vädersituationen utvecklar sig men det beror även på tillgång och efterfrågan av elproduktion.

Ingen elbrist

Magnus Kryssare beskriver att orsaken till att de valde att släppa på vattnet istället för att använda det till produktion är för att energin inte behövs. För tillfället finns annan tillgänglig produktion i form av bla vind, kärnkraft och annan vattenkraft.

– Det är ingen brist på el om man säger så, säger Magnus Kryssare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.