Familjen Hedberg-Hecktor står utanför sitt nyinköpta missionshus i Gestad i Vänersborgs kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i byggnaden. Familjen har som plan att vara klara med renoveringen om ett år. Foto: Elin Johansson/SVT

Åttabarnsfamiljens udda drömhus – flyttar in i missionshus utanför Vänersborg

Publicerad

Johanna letade hus på nätet. Efter tre dagar dök det upp som en skänk från ovan – nu äger de ett litet missionshus i byn Gestad utanför Vänersborg.

– Ett väldigt spontant köp. Vi får se om det blir ett fritidshus eller permanent, vi vet inte riktigt än vad det blir, säger Johanna Hedberg-Hecktor.

Kors i taket. Ibland går det undan när guds hus uppenbarar sig som boendet man alltid drömt om. Åtminstone för paret Hedberg-Hecktor – nu har ”kyrkis” varit deras i en månad och planerna för en varsam förvandling är omfattande.

Renoveringen är i full gång. De har börjat med mindre projekt som att måla om taket i kyrksalen och även påbörjat att renovera i hallen, innan de kan påbörja det som är mest prioriterat, nämligen vatten och avlopp som de inväntar bygglovet för.

– Vi har ett minireningsverk som vi ska sätta in och vi har anslutit oss till en vattenförening, så vi kommer få klart det inom en snar framtid. Det är det största vi gör och vi får ett nytt badrum och kök. Då kan vi vara här med barnen på ett annat sätt när det är på plats, säger Mikael Hecktor.

Familjen har en plan för missionshuset i Gestad

Huset kommer att behålla sin charm i äldre stil och renoveringen kommer att bli i samma äldre stil som det är idag.

Familjens tanke är att missionshuset ska vara färdigrenoverat om cirka ett år. Familjen bor inte så långt från huset och deras plan är inte att flytta in direkt. Några av deras åtta barn har redan flyttat hemifrån och familjen har inget behov av att bo i missionshuset just nu.

Fastigheten har ett kulturhistoriskt värde enligt Vänersborgs kommun.

– Vi har ansökt för bygglov om ändrad användning och det verkar inte vara några konstigheter att få bygglov för att ha det som en bostad, säger Johanna.

133 kyrkbyggnader har sålts under 2000-talet

Från 2000-talet fram till 2023 har 133 kyrkbyggnader sålts som församlingshem, kapell och kyrkor inom Svenska Kyrkan. Av dessa har 70 kyrkor sålts, och alla används inte som bostad.

För att få renovera och bo i en kyrka måste den ha byggts efter 1940. Om den byggts innan 1940 anses den vara kulturminnesskyddad och måste bevaras både invändigt och utvändigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.