Skador på en lägenhetsport i Göteborg efter en sprängning i augusti 2023. Foto: SVT

Fängelsestraff efter sprängningar i Göteborg sommaren 2023

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer döms till fängelse för inblandning i tre sprängningar i Göteborg i augusti förra året.

En kvinna och två män i 20-års åldern döms för inblandning i tre sprängningar i Göteborg i augusti förra året. Kvinnan, som är hemmahörande i Göteborg, döms bland annat för två fall av medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse till fängelse i 2 år och 2 månader.

De två männen, från Göteborg och Halmstad, döms i samtliga tre fall till 4 år och 2 månaders, respektive, 4 år och 3 månaders fängelse.

Kopplas av mobiltrafik

Den första sprängningen skedde i en entré till ett lägenhetshus i Kålltorp på natten den 23 augusti 2023. Den 31 augusti inträffade ytterligare två sprängdåd – med bara tio minuters mellanrum – vid två olika portar i Göteborg. Den ena i Olskroken och den andra i Kortedala.

– Utredningen tog fart när det visade sig att kvinnans telefon befunnit sig i direkt geografisk närhet till alla tre platserna vid tiden för sprängningarna. Hon greps på bar gärning efter att ha transporterat sprängmedel från Stockholm till Göteborg, sa förundersökningsledaren Helena Treiberg Claeson i ett pressmeddelande i samband med att åtal väcktes.

En explosion intill ett flerfamiljshus i Olskroken fångades av två övervakningskameror.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En explosion intill ett flerfamiljshus i Olskroken fångades av två övervakningskameror. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.