Fängelse för Airbnb-uthyrning – första kända fallet

Uppdaterad
Publicerad

En man i Göteborg tjänade 100 000-tals kronor på att hyra ut sin lägenhet via Airbnb. Nu har mannen blivit den förste som döms till fängelse sedan hårdare lagar om svartuthyrning började gälla. Det rapporterar Hem & Hyra.

Mannens uthyrning av tvårummaren i Göteborg har enligt tingsrätten varit en systematisk, yrkesmässig verksamhet och har stått för en betydande del av hans försörjning. Mannen döms nu till nio månaders fängelse.

Mannen själv har hyrt lägenheten av ett fastighetsbolag, men ska knappt ha bott där själv, skriver Hem & Hyra. Det ska främst ha varit utländska turister som under hotelliknande former hyrt lägenheten via förmedlingssajten Airbnb. Mellan gästerna ska städhjälp kommit och bäddat rent och städat.

Sedan 2019 kan det vara ett brott att hyra ut svart till överhyra. Ärendet är det första kända fallet där en Airbnb-uthyrande hyresgäst ställts inför rätta enligt den nya hårdare lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.