En man döms till fängelse i tre år, en annan man till tre och ett halvt och, en tredje till sex månader, och en kvinna till åtta månader. Tingsrätten skriver i domen att brottsligheten avsett personer i en särskilt utsatt situation och straffet blev därför högre för två av männen. De båda ska därför utvisas ur Sverige och förbjudas att återvända inom tio år.
Det är två bröder som döms tillsammans med ytterligare två personer, varav en kvinna är gift med ena brodern. De anklagas för att ha utnyttjat fem personer med allvarliga handikapp för att tigga, bland annat en blind, en synskadad och en rullstolsburen kvinna. Verksamheten har utgått från en lägenhet i Bergsjön.
De fem personerna har, från sommaren 2015 fram till november tvingats ut på gator och torg under långa dagar för att tigga, utan att få behålla några pengar. De bägge männen som är synskadade, tvingades sova i en bil på nätterna. Totalt menade åklagarna att de fem fått ihop 300.000 kronor som bröderna lagt beslag på. De åtalade har nekat till brott.
Hur vill du kommentera domen?
– Det viktigaste med den här domen är att ju huvudmännen har dömts till tre och tre och halvt års fängelse, det innebär att tingrätten har lyssnat på brottsoffren, tiggarna, och tagit till sig deras berättelser på ett bra sätt. Det känner jag mig väldigt nöjd med, säger Thomas Ahlstrand, åklagare internationella åklagarkammaren.
– Jag tycker också det är roligt att hängivna polisers mödosamma arbete, får ett kvitto på att de har utfört ett bra arbete. Det känns även bra att en dom för människohandel och tiggeri, som har varit väldigt sällsynt, har avkunnats.
Viktigt att skydda svaga människor
– Sedan får man ju se om domen kommer att stå sig, eller om den kommer att överklagas. Jag kan tänka mig att mina motparter kan ha synpunkter på domen, man kan också fundera över hur långa straffen borde vara, om det finns utrymmer för skärpning, eller om straffen är för långa. Men det är för tidigt för mig att ha en bestämd uppfattning i sådan frågor, säger Thomas Ahlstrand, åklagare internationella åklagarkammaren.
Vad tycker du själv har varit mest anmärkningsvärt i den här rättegången?
– Det är väl egentligen de här tiggarnas berättelser, deras livsöden som berör. Det är ju personer som verkligen inte har haft det lätt i livet och inte har stora möjligheter att förändra sin situation, och det förändrar ju inte domen på något sätt, säger Thomas Ahlstrand, åklagare internationella åklagarkammaren. Men jag tycker samtidigt att det är viktigt att vi markerar att man ska inte utnyttja svaga människor på det här sättet, och det känns skönt att det finns en dom som ger den inställningen rätt, säger Thomas Ahlstrand, åklagare internationella åklagarkammaren.
Tror du att det finns några tendenser till att den här typen av människohandel/tiggeri kommer att fortsätta?
– Absolut kommer den att finnas. Men man ska vara klar över att varje tiggare du ser verkligen inte är utsatt för människohandel, men visst finns företeelsen och jag är övertygad om att det finns flera liknande grupper runt om i landet, säger Thomas Ahlstrand, åklagare internationella åklagarkammaren.