Tobias Bernhardsson (C) och Ulla Börjesson, (S), kommunstyrelsens ordförande, tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Bernhardsson (C) och Ulla Börjesson, (S), kommunstyrelsens ordförande Foto: SVT/Helena Josefsson

Färgelanda kommun ska leasa 16 biogasbilar – men ännu finns inget tankställe

Publicerad

Det politiska styret under förra mandatperioden i Färgelanda ville satsa på miljön och fattade beslut om att leasa biogasbilar.

Problemet är att det inte går att tanka biogas någonstans i kommunen.

– Upphandlingen var redan gjord och då är det svårt att bromsa det, säger Ulla Börjesson, (S), kommunstyrelsen ordförande.

De 16 biogasbilarna som Färgelanda kommun skrivit ett treårigt leasingavtal på ska användas av hemtjänsten och hemsjukvården. Men något tankställe finns ännu inte utan det närmaste ligger flera mil bort, vilket P4 Väst var först med att rapportera om.

– Beslutet fattades under förra mandatperioden och då var det andra partier som styrde. Ambitionen var god och man ville nå klimatlöftet men det blev i lite fel ordning, säger Ulla Börjesson, (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bensin i stället för biogas

Enligt Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, NÄRF, så finns det tre biogastankstationer i Trollhättan, två i Vänersborg och en i Mellerud. Men alltså ingen i Färgelanda.

Nu blir det att ni får köra biogasbilarna på bensin, hur ser du på det?

– Ja, det är ju inte miljövänligt. Vi har beslutat att vi ska vara fossilfria 2030. Man borde ha ett tankställe först och sedan leasar man bilarna, säger hon.

Hör i klippet varför före detta kommunalrådet Tobias Bernhardsson, C, drev fram beslutet om biogasbilar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.