Mikael Vesala i Färgelanda står bredvik det som ska bli tankstation för färgelandas biogasbilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med i klippet när entreprenören Mikael Vesala i Färgelanda visar hur det ser ut i en kompressorstation för biogas. Foto: SVT/Helena Josefsson

Han vill starta biogasmack i Färgelanda: ”Jag är ingen som går ut och protesterar”

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören Mikael Vesala har stora planer för biogas i Färgelanda och vill öppna kommunens första biogasmack.

– Vi har problem med klimatet och jag vill lösa saker med teknik för jag är ingen som går ut och protesterar, säger han.

Det är en varm sommardag i Färgelanda och entreprenören Mikael Vesala berättar entusiastiskt om kompressorstationen för biogas som han köpt in och satt upp på marken han hyr.

Enligt honom är allt på plats för att kunna starta en biogasmack förutom det viktiga tillståndet från NÄRF, Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Ingen gas får fylla ledningarna utan det.

– Det handlar om att hantera brandfarlig vara och då måste det vara rigorösa kontroller, säger Mikael Vesala.

Kommunens biogasbilar avgörande

Enligt brandinspektör Karl-Magnus Strömberg på NÄRF så har de inte hunnit börja titta på Vesalas tillståndsansökan ännu men handläggningstiden får vara tre månader som längst.

– Innan vi fattar något beslut om anläggningen får tas i bruk eller inte så ska även en avsyning, det vill säga en inspektion, göras på plats.

Det var kommunens beslut om leasing av 16 biogasbilar som gjorde att Mikael Vesala, som också arbetar som VVS-installatör, vågade sig på den här satsningen.

– Utan kommunens bilar så hade jag inte köpt in grejerna. Det hade varit för osäkert ekonomiskt då.

Häng med i klippet och se hur det ser ut i en kompressorstation för biogas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.