Göteborgs hamn, som är den största i Norden, har vana vid att flyktingar ibland kommer gömda i fartyg och försöker ta sig in i Sverige. Men i år har det nästan upphört, och ersatts av en trend åt andra hållet – mot Storbritannien.
– Det är jättestort problem. Vi var inte beredda på detta, säger Thomas Fransson, hamnens säkerhetschef.
De flesta i den nya vågen av fripassagerare kommer från Albanien. De gömmer sig i olika transporter, ibland under tågvagnar eller i hjulhus på lastbilssläp, för att komma in på det avspärrade, bevakade och högt säkerhetsklassade hamnområdet.
Olaga intrång
Den som tar sig in där utan lov gör sig skyldig till brottet grovt olaga intrång.
Tre albaner stoppades under natten till torsdagen. Det innebär att ett 40-tal personer gripits sedan i maj, då vågen startade.
Thomas Fransson tror att de flesta i den nya flyktströmmen upptäcks.
– Vi har elstängsel, kameraövervakning och larmsystem. Hundar är också effektiva. Men vi har mer än 4 000 transporter ut eller in ur hamnen varje dag, och kan inte söka igenom alla.
Göteborgs hamn har ungefär tio avgångar i veckan till Storbritannien. Hur många fripassagerare som lyckas hela vägen vet man inte. Några klarar konststycket att ta sig ombord på ett fartyg, men hittas sedan i den brittiska ankomsthamnen.
– Detta är människor som är desperata. De söker en ny framtid och ett bättre liv, och är beredda att ta stora risker. Det har redan hänt att personer blivit skadade, säger Thomas Fransson.
Personer som upptäcks överlämnas till polisen.
– Men de släpps och kan försöka igen. Våra myndigheter borde ta detta på större allvar, anser Thomas Fransson.
Ryktet lockar
Att personer från Albanien försöker ta sig till Storbritannien via Sverige är känt för polisen.
– Tidigare var det mest med lågprisflyg, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen.
– Hela Europa har en ökning av migration från Albanien. Storbritannien har ryktet att det är lätt att få jobb och hålla sig undan där, i de stora städerna. Men Storbritannien är inte med i Schengenområdet, och kräver visum för albaner, säger Engström.