Marie Bengtsson, Ulrika Sangby och Mona nordgren är förskolläraren på Lövåsens förskola i Billingsfors är upprörda över att politiken vill sänka ambitionsnivån i förskolan i kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad föräldrar och förskolläre i Bengtsfors anser om förslaget med färre förskollärare i Bengtsfors. Foto: Elin Johansson/SVT

Färre utbildade förskollärare väntas i Bengtsfors – för att spara pengar

Uppdaterad
Publicerad

Bengtsfors är en av de kommuner i Västsverige som har högst förskollärartäthet i förskolorna. Men nu vill kommunledningen minska andelen utbildad personal för att spara pengar.

– Det känns som att de inte vet hur vi jobbar, säger Mona Nordgren, förskollärare.

Förslaget möter starka reaktioner från förskolepersonal, som skrivit ett brev som de ska lämna till politikerna.

– Självklart förstår vi att kommunen behöver spara in pengar. Men vi ställer oss kritiska till att spara in på legitimerade förskollärare, säger Marie Bengtsson, förskollärare.

Sänkt ambitionsnivå

I Bengtsfors kommun hade 57 procent förskollärarexamen år 2022, enligt Skolverkets statistik. Det gör att Bengtsfors ligger på delad fjärdeplats i regionen över kommuner med högst andel med förskollärarexamen. Snittet i Sverige ligger på 40 procent.

Ambitionsnivån i Bengtsfors har legat ännu högre: Målet hittills har varit 80 procent utbildade förskollärare. Men nu vill man minska andelen till 50 procent, och att resterande personal ska vara barnskötare.

Det ska spara 400 000 kronor under 2024 och tre miljoner när det är fullt genomfört. Detta eftersom en förskollärare tjänar i snitt 32 000 kronor, vilket är 7 000 kronor mer än en barnskötare.

– Jag tror att man med en förskollärare tillsammans med barnskötare klarar av uppgifterna som man har med förskolegruppen, säger Stig Bertilsson, (M) kommunalråd i Bengtsfors kommun.

Beslut på måndag

Förslaget ingår i budgetförslaget för 2024 som kommunfullmäktige beslutar om den 4 december. Socialdemokraterna är kritiska och hade hellre hanterat ekonomin genom att ta från undanlagda pengar, den så kallade resultatutjämningsreserven. Man ser också en risk att färre förskollärare söker sig till kommunen.

– Från att det är lätt att rekrytera förskollärare kanske det snarare kan bli svårt att rekrytera framöver, säger Per Eriksson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Per Eriksson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen och Stig Bertilsson, (M) kommunalråd i Bengtsfors kommun är oense i frågan kring besparing inom förskolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Eriksson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, och Stig Bertilsson (M), kommunalråd i Bengtsfors kommun, är oense i frågan kring besparing inom förskolan. Foto: Elin Johansson/SVT

ANDEL FÖRSKOLLÄRARE med examen i kommunala förskolor

Kommuner med högst andel:

1) Töreboda och Orust: 63 procent

2) Vårgårda: 61 procent

3) Herrljunga och Mariestad: 58 procent

4) Bengtsfors och Ulricehamn: 57 procent

Strömstad kommun har lägst andel med förskollärarexamen på 29 procent. Göteborg har 36 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.