Ett av polisens beslag vid husrannsakan Foto: Polisen

Femton åtalas i penningbrottshärva

Uppdaterad
Publicerad

Femton personer åtalas i en omfattande penningbrottshärva i Göteborg. Ligan misstänks ha hanterat miljontals kronor i svarta pengar och polisen beskriver målet som avgörande i kampen mot den organiserade brottsligheten.

SVT Nyheter Väst rapporterade om det kommande åtalet under måndagen. Under tisdagen blev alltså åtalet offentligt.

Enligt åtalet har en man i 30-årsåldern från Biskopsgården tillsammans med sin sambo hanterat minst 4.4 miljoner kronor. Mannen är sedan tidigare välkänd av polisen och räknas som en av de ledande i den så kallade Vårvädersligan, nätverket som anses kontrollera den södra delen av Biskopsgården.

Biskopsgården

LÄS MER: Kraftig ökning av penningtvättsbrott

Mannen uppmärksammades första gången när han redan som 16-åring blev skjuten med hela sju skott. Då satt han i en bil som besköts av en polispatrull efter att föraren ska ha försökt köra över polismännen.

Kopplingar till Skåne

Pengarna i det aktuella målet kommer enligt åklagaren från grova bedrägerier som har begåtts av en annan ökänd ekobrottsling i södra Sverige.

Ledaren ska sedan ha förmått en mängd yngre män, många under 18 år, att låna ut sina bankonton. Det eftersom bankerna inte tillåter allt för stora kontantuttag per vecka.

Ungdomarna har tagit ut kontanter som 30-åringen sedan har använt till resor och lyxkonsumtion. Själva ska de bara ha fått småsummor för besväret.

Andra har flyttat pengar kors och tvärs, även till utlandet. Allt på uppmaning av ledaren, enligt åklagaren.

”Viktigt steg i vår kamp”

Nu ställs alltså samtliga inför rätta i Göteborgs tingsrätt.

– Än är ingen dömd. Men blir det fällande domar ser vi det här som en ytterligare ett mycket viktigt steg i den positiva utvecklingen i Biskopsgården, säger Robert Karlsson, chef för den regionala underrättelseenheten inom polisen i Västra Götaland.

Männen åtalas enligt lagen om penningtvättsbrott, en tre år gammal lag som har kommit att bli ett effektivt verktyg för polisen.

– Genom att vi kan gå efter kontanterna på det här viset slår vi också undan benen för de kriminella och mycket av det de försöker stå för, säger Robert Karlsson.

LÄS MER: Hopp om förändring i Biskopsgården

Han syftar på att många kriminella lever för att skylta med sina pengar och prylar, men det har alltså blivit svårare eftersom de numera måste kunna visa var pengarna kommer från.

– Det blir inte lika glamoröst att vara kriminell när man inte kan leva på det viset, säger han.

Unga indragna i härvan

Åklagaren Jim Westerberg har tidigare sagt att en av de mest beklämmande sakerna med fallet är alla unga tidigare ostraffade som har dragits in i brottsligheten.

Upprinnelsen till den aktuella härvan var när banken slog larm efter att en ung man hade omsatt nästan en miljon på kort tid.

De flesta i målet nekar dock till alla anklagelser. Den huvudmisstänkte själv har en rad olika förklaringar till varför han har haft massa tillgångar, trots att han knappt taxerat några inkomster alls.

Förhandlingen i Göteborgs tingsrätt väntas starta nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biskopsgården

Mer i ämnet