Vi möter kommunpolisen Daniel Neck på en gård i Norra Biskopsgården en solig fredagseftermiddag.
Daniel Neck rör sig vant i området och nickar och hälsar på folk. En av de första myterna han gärna vill slå hål på är att Biskopsgården skulle vara en så kallad ”No go-zon”.
– Så är det verkligen inte. Vi rör oss fritt här och vi har en jättebra relation till invånarna, säger han.
Det har gått drygt två år sedan den brutala masskjutningen på Vår krog och bar där två personer dödades och åtta skadades allvarligt.
Fem personer är dömda till livstids fängelse eller mycket långa straff för dådet.
”Gynnsamt läge”
Andra brutala dåd har skett efter det och många av de tongivande kriminella i området är antingen bakom lås och bom – eller döda.
LÄS ÄVEN: Penningtvättshärva nystas upp
– Vi har en gynnsam situation. Samtidigt är det ett bräckligt lugn, det är verkligen inte läge att luta sig tillbaka utan det är precis tvärtom, säger Daniel Neck.
Han menar att det är nu polisen tillsammans med stadsdelsansvariga och inte minst boende i området har chansen att fylla det vakum som uppstått.
Innan fel personer gör det.
– Genom vårt medborgarlöfte har vi haft och har en mycket stor närvaro i området med gott resultat. Samtidigt har vi många andra aktörer som aktivt arbetar ute på gator och torg, inte minst alla ideella krafter, säger Daniel Neck.
Neck beskriver hur många av invånarna i Biskopsgården har rest sig upp och fått nog. Folk orkar inte med mer våld och misär – och negativ publicitet.
– Människor har i åratal sett sina egna barn, eller grannens barn, hamna i helt fel sammanhang, i bland med katastrofala följder. Jag upplever att det nu finns en vilja bland de boende att gemensamt kraftsamla och försöka vända utvecklingen.
Positiv stämning
SVT Nyheter Väst rör sig både i Södra och Norra Biskopsgården under några timmars tid. Vi talar med flera boende och med något undantag säger alla vi talar med att det faktiskt har blivit bättre. Mycket bättre.
– Jag har bott här i 25 år. På senare tid har det blivit så bra, jag upplever att ungdomarna är gladare och att de inte hänger i gäng på samma sätt.
Det säger Doska Tessan som vi träffar vid Länsmanstorget. Hon berättar att hon de senaste åren har letat lägenheter på andra håll i staden.
– Jag ville flytta. Men nu har jag ångrat mig. Jag vill bo kvar, säger hon.
En bit bort står Latif Süleymanov. Han vill gärna prata om situationen i området.
– Det känns så bra. Läget är så mycket bättre, det verkar som om ungdomarna har börjat inse att det är bättre att plugga och jobba än att springa runt på torget. Jag blir glad när jag ser Biskopsgården så här, säger han.
Läs mer: Kraftig ökning av penningtvättsbrott
Den ende som motsäger bilden är en äldre man som inte uppger sitt namn. Han menar att buset bara har flyttat på sig.
– Visst, det är lugnare dagtid, det håller jag med om. Men efter klockan 22 försvinner polisen då är det annorlunda, då ser man gängen igen, droghandel och gud vet allt, säger han.
Det håller dock inte Daniel Neck med om, att polisen skulle försvinna nattetid.
– Så är det inte, vi har hög närvaro dygnet runt, säger han.
Kamp om verklighetsbeskrivningen
Men återigen vill Daniel Neck nämna det bräckliga i situationen.
– Vi kan verkligen inte slå oss för bröstet. Vi måste vinna den unga generationen, och nästa generation efter den. Vi måste ge de unga hopp och verkligen få dem att begripa att de faktiskt har möjligheter att lyckas, de må vara en större utmaning för många här, men möjligheterna finns, säger han.
Den allra bästa moroten är verkligheten, enligt Daniel Neck.
– De kriminella lockar med snabba cash och ett på ytan glamoröst liv. Sanningen är att jag inte har träffat en enda person som har levt det livet några år och som är lycklig. Det slutar alltid illa, antingen på anstalt eller i missbruk, eller med för tidig död. Det kriminella livet är en återvändsgränd, säger han.
Se inslaget i SVT Play här.