• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Dansare under repetitionerna inför ”Hammer” på Göteborgsoperan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt de nyanställda: Ivo Mateus, 21 år, från Portugal och Josephine Weise, 27 år, från Australien under repetitionerna av ”Hammer” på Göteborgsoperan. Foto: Lars Wiklund/SVT

Fick dansjobbet på Göteborgsoperan bland 1 200 sökande – möt dem här

Publicerad

70 dansare av 1 200 sökande var på audition på Göteborgsoperan i mars. SVT intervjuade två av dem – och båda lyckades faktiskt få jobb. Ett skäl gott nog att möta dem igen och fråga hur livet som nyanställd dansare på operan, och mötet med Sverige, varit.

De gjorde audition till Göteborgsoperans danskompani i mars 2023. I somras blev de anställda och nu repeterar de inför nypremiären av ”Hammer”.

Ivo Mateus, 21 år, från Portugal och Josephine Weise, 27 år, från Australien resonerar kring hur det är att vara en ny del av danskompaniet och ta sig an ett liv i Sverige.

– Danskompaniet har gett mig mer än vad jag trodde, säger Ivo Mateus.

– Det är bra att gå utanför bekvämlighetszonen ibland och se mig själv som en ny person, säger Josephine Weise.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.