Ett montage med en bild på åklagare Mats Ihlbom, en bild på en kille som blir slagen inne på en bensinmack samt en bild på ett fotoförbud.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är augusti förra året när en man i 30-årsåldern, med kopplingar till ett kriminellt nätverk i södra Göteborg blir påhoppad av minst fyra män ur ett rivaliserande gäng. Foto: SVT / polisens förundersökning

Filmade under gängrättegång – nu vill åklagaren förbjuda mobiltelefoner

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har tingsrätten i Göteborg upptäckt fyra fall där personer fotograferat i rättssalarna – nu vill både åklagare och säkerhetschefen på tingsrätten förbjuda mobiltelefoner i rättsalen.

– Vi ska inte ha personer som kommer hit och fortsätter att driva sina konflikter i svensk domstol, säger åklagare Mats Ihlbom.

Ett av fallen rör en gängrättegång i juli i år, där tre män stod åtalade för grov misshandel. Händelsen utspelade sig i augusti förra året, när en man i 30-årsåldern, med kopplingar till ett kriminellt nätverk i södra Göteborg, blev påhoppad av minst fyra män ur ett rivaliserande gäng.

Inne på en bensinmack på Hisingen i Göteborg blev mannen slagen och sparkad medan han låg ned.

Rättegång avbröts

När männen ställdes inför rätta vid Göteborgs tingsrätt avbröts förhandlingen plötsligt när en åhörare tog fram en mobiltelefon – och började filma en av de misstänkta.

– Då kan man misstänka att en sådan gärning är för att markera att man är på plats och det är allvarligt. Vi kan inte tillåta att dessa konflikter fortsätter i domstolens lokaler, säger Mats Ihlbom.

Mannen fördes ut av ordningsvakter och greps senare av polis. Han har erkänt att han filmade i rättsalen -  men hävdar att han fotade en advokat.

Vill se ett mobilförbud i rättsalen

Åklagare Mats Ihlbom vill nu se ett strängare förbud mot mobiltelefoner i rättsalen. Han tycker att det endast ska tillåtas för berättigade aktörer, såsom advokater, åklagare, rätten och journalister.

– Det hade varit något för politikerna att diskutera, då hade vi blivit av med problematiken, säger han.

Den uppfattningen delar även Maria Broberg, säkerhetschef vid Göteborgs tingsrätt. Hon berättar att det är svårt för tingsrätten att hindra någon från att fotografera i rättsalen, detta trots att mobiltelefonen måste vara avstängd i salen. 

– Då hade vi kunnat ta mobiltelefonen i förvar redan när personen passerar säkerhetskontrollen och det hade blivit betydligt svårare att begå den här typen av brott, säger hon.

DETTA GÄLLER I DOMSTOLENS LOKALER:

  • Sedan den första juli 2019 är det förbjudet att fotografera in i rättsalen. Det har sedan tidigare varit förbjudet att fotografera inne i salen, men förbudet utökades till att även gälla fotografering utifrån in i rättsalen.
  • Elektronisk utrustning som kan störa ordningen eller användas för att ta upp bild, som åhörare har med sig i rättssalen, ska som huvudregel vara avstängd och undanstoppad. Det kan handla om mobiltelefoner, surfplattor, datorer och smarta klockor.
  • Utrustning som enbart kan ta upp ljud, till exempel diktafoner, får fortsatt användas.
  • Reglerna ger dock rättens ordförande möjlighet att göra undantag från förbudet.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.