Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, diskuterade frågan om Frölunda Indians logga tillsammans med kulturjournalisten Nathan Hamelberg i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT Nyheter / TT

”Finns riktiga problem med rasism – Frölundas logga inte ett av dem”

Uppdaterad
Publicerad

Är Frölunda Indians logga en kränkning eller hyllning? Att frågan ens diskuteras är obegripligt, anser Göteborgs-Postens politiske redaktör Adam Cwejman. I SVT:s Morgonstudion fick han dock mothugg från kulturskribenten Nathan Hamelberg:

– Det finns ganska många stereotyper som inte är illvilligt menade, men de står i vägen för verkliga människor, sade han.

I augusti fattar Frölunda Indians beslut i frågan om framtiden för sin logga, den som pryder ishockeylagets tröjor och som blivit symbolen för den göteborgska storklubben.

– Jag tror inte att vi har en historia i Sverige som gör att den (loggan) upplevs som kränkande. Men det är ju onekligen så att debatten i Nordamerika är stark, inte minst nu, sade Mats Grauers, Frölunda Indians ordförande, i SVT:s Morgonstudion på onsdagen.

”Står i vägen”

En som anser att Frölunda-loggan är ett problem är kulturskribenten Nathan Hamelberg. Om den har en positiv laddning eller ej är inte avgörande, anser han:

– Det finns ganska många stereotyper som inte är illvilligt menade, men de står i vägen för verkliga människor, sade Hamelberg i sändningen.

Detta är ett märkligt förhållningssätt till frågan, menar Adam Cwejman från GP:s ledarredaktion. Problemet med loggan finns helt enkelt inte, den är varken rasistisk eller en nidbild av någon eller någonting, sade Cwejman i Morgonstudion-diskussionen:

– Det finns riktiga problem som har med rasism och diskriminering att göra, det här är inte ett av dem.

Ta del av debatten mellan Nathan Hamelberg och Adam Cwejman i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.