Det var i våras de fick beskedet – pengarna skulle inte räcka till alla de områden som vanligtvis kalkas i Västra Götaland. För Göteborgsområdet skulle det innebära en neddragning på omkring 30 procent.
– Det kom som en chock för oss huvudmän som ansvarar för att köpa in kalk, säger Per-Erik Jacobsen, fiskevårdskonsulent på Sportfiskarna i region Väst.
Startade insamling till kalk
Priserna på kalk och bränsle har ökat, medan det statliga anslaget är oförändrat. Resultatet är att en tredjedel av de sjöar och våtmarker som vanligtvis kalkas i regionen kommer att lämnas åt sitt öde i år.
– Men så kom vi på att vi kan ju samla in pengar själva. Så vi startade en crowdfunding och det började ramla in bidrag från allmänheten – allt från 25 kronor till flera tusenlappar, säger Per-Erik Jacobsen.
Totalt fick de in 70.000 kronor, vilket motsvarar omkring 70 procent av kostnaden för att täcka upp för prisökningen. Resterande 30.000 tar Sportfiskarna ur egen ficka, och hela området kommer därför kalkas som vanligt.
Vill att regeringen tänker om
Om anslaget blir högre nästa år är ännu inte beslutat, men Per-Erik Jacobsen hoppas på att regeringen tänker om.
– Regeringen måste låta anslaget följa prishöjningarna, så att vi kan hålla försurningen stången, säger han.
Vad händer annars?
– Då får vi göra om insamlingen. Vi har startat ett särskilt 90-konto öronmärkt för kalken och kommer fortsätta det här arbetet