• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sportfiskarna i Göteborg tänker inte låta skenande kalkpriser sätta stopp för fiskevården i området. Genom crowdfunding blir kalkningen nu av som vanligt, berättar fiskevårdskonsulent Per-Erik Jacobsen. Foto: Maria Phillips

Fiskare i Göteborg tog saken i egna händer – samlade in 70 000 till kalkning

Uppdaterad
Publicerad

Sportfiskarna i Göteborg tänker inte låta skenande kalkpriser sätta stopp för fiskevården i området. Genom crowdfunding blir kalkningen av som vanligt.

– Regeringen måste låta anslaget följa prishöjningarna, så att vi kan hålla försurningen stången, säger fiskevårdskonsulenten Per-Erik Jacobsen.

Det var i våras de fick beskedet – pengarna skulle inte räcka till alla de områden som vanligtvis kalkas i Västra Götaland. För Göteborgsområdet skulle det innebära en neddragning på omkring 30 procent.

– Det kom som en chock för oss huvudmän som ansvarar för att köpa in kalk, säger Per-Erik Jacobsen, fiskevårdskonsulent på Sportfiskarna i region Väst.

Startade insamling till kalk

Priserna på kalk och bränsle har ökat, medan det statliga anslaget är oförändrat. Resultatet är att en tredjedel av de sjöar och våtmarker som vanligtvis kalkas i regionen kommer att lämnas åt sitt öde i år.

– Men så kom vi på att vi kan ju samla in pengar själva. Så vi startade en crowdfunding och det började ramla in bidrag från allmänheten – allt från 25 kronor till flera tusenlappar, säger Per-Erik Jacobsen.

Totalt fick de in 70.000 kronor, vilket motsvarar omkring 70 procent av kostnaden för att täcka upp för prisökningen. Resterande 30.000 tar Sportfiskarna ur egen ficka, och hela området kommer därför kalkas som vanligt.

Vill att regeringen tänker om

Om anslaget blir högre nästa år är ännu inte beslutat, men Per-Erik Jacobsen hoppas på att regeringen tänker om.

– Regeringen måste låta anslaget följa prishöjningarna, så att vi kan hålla försurningen stången, säger han.

Vad händer annars?

– Då får vi göra om insamlingen. Vi har startat ett särskilt 90-konto öronmärkt för kalken och kommer fortsätta det här arbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.