Foto: Västkuststiftelsen/Ren kust

Fiskkartan ritas om i skrämselkampanj

Uppdaterad
Publicerad

Den traditionella fiskkartan har ritats om. I en kampanj för att uppmärksamma nedskräpningen av haven har fiskarna ersatts av plastartiklar.

– Trots att det är en ”hemsk” version av originalet så är vi jätteglada och stolta över den, säger Ulrika Marklund, på Västkuststiftelsen och Ren kust.

Många av oss har nog sett den traditionella fiskkartan, med sina olika fiskar och fakta om dessa. Men nu kommer en ny variant. En fiskkarta helt utan fiskar. Dessa är istället utbytta till plastartiklar.

– Vi har arbetat oerhört hårt med kommunikation sedan 2012 i olika kampanjer, och det här ett sätt att nå ut kring frågan om plast i haven, säger Ulrika Marklund, biolog och koordinator på Västkuststiftelsen och Ren kust.

Västkusten värst drabbat

Västkuststiftelsen och Ren kust har bland annat i uppdrag att se efter och vårda västkustens natur och däribland stränderna. Och just plast i haven är en stor fråga, där västkusten är värst drabbat i Sverige.

– Västkusten får störst påslag av marint avfall och har en särställning i Sverige. Värst är det i norra Bohuslän vilket beror på strömmarna och vindarna, säger Ulrika Marklund.

Större delen av skräpet kommer inte från Sverige, utan är plast som finns i haven globalt. De senaste 50 åren har plastproduktionen ökat kraftigt, från 1,5 miljon ton till dagens plastproduktion på 300 miljoner ton.

– Det här är en jättesvår miljöfråga som vi genast måste ta hand om. Det finns idag inget vatten i världen som är helt fritt från små mikroplaster, säger hon.

Vill engagera alla

Enligt Ulrika Marklund är det omöjligt för kommunerna att hålla jämna steg med inflödet av plast. Men hon har sett att frågan fått mycket större politiskt fokus de senaste åren.

– Det är stor skillnad sedan jag började jobba med detta 2012, och vi fick bra hjälp när det maritima direktivet sjösattes som innebär att staten ska ta ansvar för maritimt avfall.

Förhoppningen med kampanjen är också att bidra till mer kunskap och engagemang bland vanligt folk.

– Ingen gillar ju plast på våra stränder. Man kan gå ihop några vänner och plocka skräp på stranden och ställa det i en påse så plockar vi upp det, säger hon.

Fakta Västkuststiftelsen/Ren kust

Västkuststiftelsen bildades 1962 av Göteborgs och Bohus läns landsting tillsammans med Göteborgs stad. Stiftelsen har i uppdrag att bevara och vårda den västsvenska naturen och att stimulera friluftslivet.

Projektet Ren kust i Bohuslän är ett samarbete mellan Bohusläns tio kustkommuner, Göteborg samt Kungsbacka kommun och finansieras sedan 2018 med statligt bidrag från Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.