Läraren Nathalie Gullberg håller lektion i språkhistoria och kreativt skrivande med AI, i ämnet Svenska 3 på Amerikanska gymnasiet i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Skolverket varför de tidigarelade beslutet att införa AI som ämne på gymnasieskolor och Komvux, trots att det bara finns åtta behöriga lärare i hela landet. Foto: SVT/Helena Rystedt

Flera skolor har AI på schemat – trots att behöriga lärare saknas

Publicerad

Det finns endast åtta behöriga lärare i AI i hela Sverige. Trots det har flera gymnasieskolor i Göteborg börjat använda AI i undervisningen.

– Vi bedriver undervisning med AI i alla ämnen just nu. Men, ämnet AI börjar vi med först nästa år och då kommer lärare att vara behöriga, säger Peter Heddelin, skolchef på Amerikanska gymnasiet i Göteborg.

Det är knappt två år sedan chatboten ChatGPT blev tillgänglig för alla och sedan dess har utvecklingen av Artificiell Intelligens, AI, gått i en rasande fart.

Så snabbt att Skolverket tidigarelade beslutet att införa AI på gymnasiet och Komvux med ett helt år.

– Det gjorde vi för att teknikutvecklingen går i så snabb takt så vi bedömde att det fanns behov av att snabba på processen, säger Niklas Leide, ansvarig för AI-frågor på Skolverket.

Lärare fortbildas

Problemet är att det enligt Skolverket bara finns åtta behöriga lärare i ämnet AI i hela Sverige.

– Det är den information vi har. Men, fortbildningar pågår just nu så vi bedömer att det kommer många nya lärare snart som har behörighet.

Just den här dagen undervisar Nathalie Gullberg i svenska och hon, liksom flera andra lärare, använder AI trots att hon ännu inte är behörig.

– Eleverna är garanterat redan bättre på AI än vad jag är eftersom de kommit in i den här världen tidigare. Jag tänker att vi kan lära av varandra, säger hon.

Inget Skolinspektionen tittar på

Förutom Amerikanska gymnasiet, så använder även Lindholmens tekniska gymnasium, NTI-gymnasiet Johanneberg och NTI-gymnasiet Kronhus, AI i undervisningen. De har inte heller behöriga lärare i nuläget.

– För NTI- gymnasiets del är utbildning inom AI en del av vår vision, som är att förbereda våra elever för framtidens teknik. Därför har vi kört igång redan nu. En lärare kommer att bli behörig i januari, säger Magnus Rydell, biträdande rektor på NTI-gymnasiet Kronhus.

Skolinspektionen skriver i ett mejl till SVT att de primärt vill ha behöriga och legitimerade lärare för ämnet men att undantag går att göra om läraren är lämplig att undervisa i det aktuella ämnet.

I nuläget är AI och lärarbehörighet inget de tittar på.

Detta krävs för behörighet att undervisa i AI

  • Lärare som är behöriga att undervisa i något av ämnena teknik, matematik, programmering, gränssnittsdesign eller webbutveckling i gymnasieskolan behöver 15 högskolepoäng inom artificiell intelligens för att kunna bli behöriga att undervisa i ämnet. Dessa lärare erbjuds fortbildning.
  • Lärare som har behörighet i ett annat ämne i gymnasieskolan behöver 60 högskolepoäng för behörighet.

    Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.