Det är knappt två år sedan chatboten ChatGPT blev tillgänglig för alla och sedan dess har utvecklingen av Artificiell Intelligens, AI, gått i en rasande fart.
Så snabbt att Skolverket tidigarelade beslutet att införa AI på gymnasiet och Komvux med ett helt år.
– Det gjorde vi för att teknikutvecklingen går i så snabb takt så vi bedömde att det fanns behov av att snabba på processen, säger Niklas Leide, ansvarig för AI-frågor på Skolverket.
Lärare fortbildas
Problemet är att det enligt Skolverket bara finns åtta behöriga lärare i ämnet AI i hela Sverige.
– Det är den information vi har. Men, fortbildningar pågår just nu så vi bedömer att det kommer många nya lärare snart som har behörighet.
Just den här dagen undervisar Nathalie Gullberg i svenska och hon, liksom flera andra lärare, använder AI trots att hon ännu inte är behörig.
– Eleverna är garanterat redan bättre på AI än vad jag är eftersom de kommit in i den här världen tidigare. Jag tänker att vi kan lära av varandra, säger hon.
Inget Skolinspektionen tittar på
Förutom Amerikanska gymnasiet, så använder även Lindholmens tekniska gymnasium, NTI-gymnasiet Johanneberg och NTI-gymnasiet Kronhus, AI i undervisningen. De har inte heller behöriga lärare i nuläget.
– För NTI- gymnasiets del är utbildning inom AI en del av vår vision, som är att förbereda våra elever för framtidens teknik. Därför har vi kört igång redan nu. En lärare kommer att bli behörig i januari, säger Magnus Rydell, biträdande rektor på NTI-gymnasiet Kronhus.
Skolinspektionen skriver i ett mejl till SVT att de primärt vill ha behöriga och legitimerade lärare för ämnet men att undantag går att göra om läraren är lämplig att undervisa i det aktuella ämnet.
I nuläget är AI och lärarbehörighet inget de tittar på.
Detta krävs för behörighet att undervisa i AI
- Lärare som är behöriga att undervisa i något av ämnena teknik, matematik, programmering, gränssnittsdesign eller webbutveckling i gymnasieskolan behöver 15 högskolepoäng inom artificiell intelligens för att kunna bli behöriga att undervisa i ämnet. Dessa lärare erbjuds fortbildning.
- Lärare som har behörighet i ett annat ämne i gymnasieskolan behöver 60 högskolepoäng för behörighet.
Källa: Skolverket