Späckhuggare utanför SMögen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Patrik mötte späckhuggarna i klippet. Foto: Patrik Eld

Flera späckhuggare vid Hållö utanför Smögen

Uppdaterad
Publicerad

Tanken med båtturen var att spana efter fåglar. Istället möttes Patrik Eld och hans vänner av fyra späckhuggare – bara någon meter från deras båtar.

– Det är en naturupplevelse av världsklass, säger Patrik Eld när SVT träffar honom dagen efter.

Det var under tisdagen som fotografen Patrik Eld och hans vänner skulle ge sig ut på en tur i riktning mot Hållö utanför Smögen för att fotografera fåglar. Blicken höll de högt upp under båtturen – ovetandes om att fyra späckhuggare befann sig precis i närheten.

Plötsligt började två av vännerna, Sofie Ankarskär och Jonas Olsson, som befann sig i en annan båt, signalera åt Patrik.

– De vinkade och skrek och plötsligt såg jag fyra fenor mitt framför mig, säger Patrik Eld och fortsätter:

– Det är fjärde gången jag fått uppleva det här men det är svårt att sätta ord på det.

Visade sig flera gånger

Sällskapet höll sig kvar på vattnet under flera timmar medan späckhuggarna simmade runt och kom och gick som de ville.

– Jag är ute mycket med kameran och båten men igår var det närkontakt på ett sätt jag inte varit med om tidigare. De kom gång på gång och sökte upp oss när vi låg och drev, säger han.

fakta om späckhuggare

• Späckhuggare är stora och kraftiga, hanarna kan väga över fem ton och bli upp mot tio meter långa. Honorna är något mindre.

• Späckhuggare finns i alla hav men trivs i kallare vatten och ses ofta vid kustlinjer. Även om de inte är så vanliga i svenska vatten sker det att de ses längs västkusten, främst på sommaren.

• Medelåldern för späckhuggarhonor är runt 50 år, men de kan bli 90 år gamla.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.