Dom meddelas vid Vänersborgs tingsrätt mot sju personer som står misstänkta för omfattande fusk med rotavdrag. Arkivbilder. Foto: Micke Larsson/Fredrik Sandberg/TT

Fleråriga fängelsestraff för fiffel med rotavdrag i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer åtalades i slutet av 2020 för att på olika sätt vara inblandade i en stor utredning om rotavdrag. Nu döms två västsvenska företagare till fängelse för bland annat grovt bedrägeri, det meddelar Vänersborgs tingsrätt under fredagen. Samtliga av de ytterligare fem åtalade personerna döms också av tingsrätten.

Bygg-vd:n döms till totalt tre och ett halvt års fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Han får dessutom näringsförbud i sju år. För näringslivsprofilen blir påföljden två och ett halvt år för grovt bedrägeri. Ytterligare två personer får fängelse i ett år för att ha medverkat till brotten, och övriga tre åtalade får villkorlig dom och samhällstjänst.

– Jag är tämligen nöjd med det jag hunnit läsa, och tycker att tingsrätten har gjort rimliga bedömningar. Det har funnits en systematik i brotten, och varit en avancerad brottsplan, säger kammaråklagare Per-Olof Hermansson strax efter att domen föll.

Skickade falska fakturor till släkt och vänner

Sju personer åtalades i slutet av 2020 för att på olika sätt vara inblandade i en av de största utredningar som handlar om rotavdrag. Redan 2015 inledde Skatteverket sin utredning och slog ner på 150 fakturor som man menade var falska och krävde tillbaka 8 miljoner kronor.

Ett byggföretag som är hemmahörande i Trollhättan ska enligt åklagaren har varit centralt i fusket. Åklagaren menar att falska fakturor skickats till vänner och släktingar, fakturorna har sedan används för att ansöka om rotavdrag. Rättegången har pågått i 50 dagar och bevisningen har bestått av såväl mejlkonversationer som hemlig telefonavlyssning.

Samtliga nekar till brott

Alla sju personer som åtalats har hela tiden nekat till brott. Advokaten för den utpekade vd:n för byggföretaget var kritisk till flera delar av utredningen.

– Jag har aldrig varit med om en så lång, eller ska jag säga långsam, utredning. Det är inte lätt att minnas vilka arbeten företaget gjorde 2011, sa Ulrik Smedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.