Flera av de som åtalas är lokalt kända profiler i Vänersborg och Trollhättan, rapporterar TTELA. Historien om den misstänkta rothärvan började med att Skatteverket inledde en utredning av fakturor och ansökningar om rot-avdrag. Ett byggföretag i Trollhättan hamnade i utredningens fokus, och 2017 uppgav Skatteverket att totalt 60 personer var inblandade i härvan.
Betalströmmar blir bevismaterial
Fusket ska enligt utredningen ha gått ut på att falska fakturor skickats till vänner och släktingar. Fakturor som sedan använts för att ansöka om rotavdrag. Totalt har över sex miljoner kronor i avdrag betalats ut till de som misstänks vara inblandade.
– Bevisningen bygger bland annat på betalströmmar och mail som skickats mellan personer, säger Per-Olof Hermansson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.
Grova bokföringsbrott och skattebrott
Ekobrottsmyndigheten började parallellt med Skatteverket att utreda de misstänkta rotfusken, och i dag väckte kammaråklagaren åtal mot sju personer. En av dem är VD:n för det byggföretag som enligt åtalet ska ha varit navet i den rekordstora härvan. Totalt åtalas han nu för totalt sex grova bedrägerier, samt grovt bokföringsbrott och skattebrott.
– Brotten i sig är svårutredda, och omfattningen gör det inte lättare. Ofta i ekobrott så kommer vi in sent efter att Skatteverket upptäckt något. Men jag bedömer bevisningen som stark, säger Per-Olof Hermansson.
Samtliga misstänkta nekar till brott
Åtalen mot de övriga misstänkta gäller bland annat grovt skattebrott, grovt bedrägeri, och medhjälp till detsamma. Samtliga sju som åtalats förnekar brott.