Under mars månad har höga halter av det giftiga ämnet paralytiska skaldjurstoxin (PST) upptäckts i musslor och ostron på flera platser i Västsverige. På grund av detta har Informationscentralen för Västhavet vid Länsstyrelsen avrått från att plocka dessa blötdjur i områden där giftet kan förekomma.
Alggiftet kan orsaka milda biverkningar som stickningar runt mun, läppar och tunga. Men den som har otur kan drabbas av desto allvarligare symptom som muskelsvaghet, andnöd och förlamning.
Mätningar visar på minskande trend
Sedan den 20 mars har halterna av PST ökat på flera platser längs västkusten. För drygt en vecka sedan uppmättes så höga halter av giftet i Åbyfjorden att Livsmedelsverket stängde området för kommersiellt upptag av blåmusslor.
Den senaste veckans mätningar visar för första gången sedan varningarna utfärdades att halterna av PST har minskat. Minskningen innebär dock inte att varningarna avfärdas då nivåerna fortfarande kan orsaka allvarliga biverkningar.
Rekommendationen: Köp istället
Musslor och ostron filtrerar stora mängder vatten varje dag för att få i sig partiklar från havet, såsom olika typer av fytoplankton. Det är i dessa fytoplankton som alggiftet PST kan bildas. Eftersom giftet varken syns eller smakar, är det svårt för allmänheten att avgöra om blötdjuren är förgiftade eller inte.
Enligt Länsstyrelsen bör den som vill äta skaldjur därför välja att köpa istället för att plocka själv, då Livsmedelsverket genomför kontroller för att se till att bara friska musslor och ostron säljs.
områden med PST 11 april
Den här veckans provsvar visar på förekomst av PST i områdena:
- Åbyfjorden
- Boxvikskile
- Lyresund
- Kråkefjorden
Nervgiftet PST
PST är ett mycket farligt alggift och om man råkar få i sig höga halter uppstår symtom efter några minuter till några timmar.
Vissa klarar sig med stickningar runt mun, läppar och tunga, men i allvarligare fall kan det leda till muskelförlamning och andningssvårigheter.
Det finns inget motgift.
Källa: Länsstyrelsen