Som pedagog har man en viktig del i barnens språkutveckling. Foto: SVT

Flerspråkiga barn skall fångas upp i förskolan

Publicerad

Var fjärde barn i Göteborgs förskolor har ett annat modersmål än svenska. Nu pågår ett projekt som skall lyfta flerspråkiga barn i förskolan och underlätta skolan.

Projektet heter ”Språk- och kunskapsutvecklande arbetsätt med fokus på flerspråkiga barn i förskolan” och har än så länge utbildat 120 pedagoger i Göteborg för att höja språknivån hos barnen.

”Spännande och utmanande”

Någon som vet hur det är att ha barn i förskolan som har svårt för svenskan är förskolepedagogen Caroline Rotvold på en förskola i Kortedala.

– Det är väldigt spännande och utmanande, och roligt. Man får använda hela kroppen när man pratar, säger Caroline Rotvold.

Hon är en av pedagogerna i Östra Göteborg som har utbildats i projektet som snart pågått i ett år. I arbetet har ingått att filma varandra och utvärdera hur de talar med barnen, men pedagogerna har även gått kurser, fått läsa utbildningsmaterial och haft diskussioner.

Långa meningar

– Vi har nu börjat använda mycket mer långa meningar till barnen. Det är mycket mer avancerade ord, mycket synonymer och vi försöker alltid benämna det vi gör, säger Caroline Rotvold.

Studier visar att barn som har flera språk ibland kan få det svårare med läsning och skrivandet i skolan. Något som projektet alltså vill underlätta för barnen.

– Vi har bestämt oss för att det här inte skall stanna till nu utan nu har vi lärt oss någonting och nu skall vi använda det, säger Caroline Rotvold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.