• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den åtalade lagledaren i Göteborgs tingsrätt tillsammans med sin advokat. Foto: SVT

Flickornas egna berättelser efter tafsandet

Uppdaterad
Publicerad

Både flickorna och den åtalade mannen ger i polisförhör sina versioner av vad som hände utanför Ullevi i samband med Gothia cup-invigningen den 18 juli. – Jag skrek ”no, no, no” för jag tyckte det var skitäckligt, berättar en av flickorna i förhör.

En 36-årig man, som är ledare för ett av de deltagande fotbollslagen, står åtalad för att ha sexuellt ofredat tre tonårsflickor. Han ska ha kysst och stoppat in sin tunga i en av flickornas mun, tagit två av dem på brösten och en på rumpan. Detta ska ha skett i samband med att de fotograferades tillsammans med spelare från det aktuella laget och andra lag.

En av flickorna beskriver i polisförhör att det var upp till 30 killar runt dem, att de kom från tre lag och att alla hade olika färger på tröjorna. I händelsernas centrum stod den misstänkte lagledaren.

Ofredande på Gothia

– Han tog tag i min nacke och tryckte sitt ansikte mot min kind. Han tog på bröstet. Jag skrek ”no, no, no” och smällde bort hans hand. Han tog då i stället på rumpan. Jag skrek ”no, no, no” för jag tyckte det var skitäckligt men när jag sa nej så skrattade han, berättar en av flickorna som ska ha blivit antastad av mannen i polisförhör.

”Känner att jag får panik”

En av tjejerna säger i förhör att tränaren var värst men berättar även att en kille i hennes egen ålder tog henne på rumpan och bröstet.

– Jag känner att jag får riktig panik. Det var jättemånga ungdomar som pussade på mig. Jag var väldigt chockad och sen vet jag bara att det kom fram en motorcykelpolis och kollar så att allt är okej.

Den tredje flickan berättar i förhör att hon blev rädd när alla omringade henne och att hon känner sig ledsen och förnedrad av händelsen.

Polis såg händelsen

Motorcykelpolisen berättar i polisens utredning att han blev vittne till hur ledaren håller fast en av tjejerna medan tre yngre killar med träningsoveraller tafsar på henne samtidigt som hon försöker slita sig loss. Då ska han ha skrikit till och spelarna och ledaren går till resten av sin trupp. Då ska flickorna snabbt pekat ut den ledare som nu står åtalad.

– Jag vill påpeka att jag inte sett den gripna gärningsmannen utföra några handlingar. Däremot har flera personer med samma tröjor som de lag han är ledare för tafsat på tjejerna, säger motorcykelpolisen i förhör.

För honom råder det ingen tvekan om att flickornas beskrivning av händelseförloppet är sann.

Mannen nekar till anklagelserna

I fredags släpptes den 36-årige mannen ur häktet men han måste stanna i Sverige och bor därför hos en kompis i Göteborg. Varje dag fram till den kommande rättegången ska han infinna sig hos polisen.

I polisförhör nekar han till brott. Han säger att han fotograferats med flickorna och pussat en av dem men han ska inte ha tafsat på bröst och rumpa. Han ska inte heller ha stoppat in sin tunga i en av flickornas mun.

– Jag pussade henne på kinden. Jag har absolut inte haft tungan i hennes mun och jag har inte tagit på hennes rumpa. Jag lovar och svär vid guds namn att jag inte gjort det, säger ledaren i polisförhör och fortsätter:

– Det var de yngre killarna som har tagit på tjejerna. Alltså det var andra lags spelare som var framme och tog kort med tjejerna, det var över 30 personer. Kan ni bevisa att jag har gjort något så förtjänar jag att sitta i fängelse, säger han.

På onsdagen hölls en bevisupptagning i Göteborgs tingsrätt, ett stenkast från Ullevi, där både den misstänkte mannen och de tre flickorna närvarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet