Flumeride skulle avvecklas nästa år, men blir nu kvar längre än planerat. Foto: TT

Flumeride på Liseberg blir kvar

Publicerad

I våras meddelade Liseberg planerna på att pensionera klassiska åkattraktionen Flumeride och ersätta den med en modernare version. Men efter att parken nu formellt beslutat att bygga upp Oceana, skjuts avvecklingen av Flumeride på framtiden.

Bakgrunden till att Flumeride skulle läggas ner är att det utvecklats nya attraktioner med bättre teknologi. För att den nu 51-åriga trotjänaren skulle hålla i längden krävs omfattande investeringar, och då bedömde parken att det vore bättre att avveckla Flumeride och bygga nytt.

– Vi vet att nya attraktioner är något som lockar många nya besökare, säger Mårten Westlund, Lisebergs kommunikationschef.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Två år till med Flumeride

Enligt planerna skulle Flumeride monteras ner under 2026. Men efter att parken räknat på vad återuppbyggnaden av nedbrunna vattenlandet Oceana kommer att kosta skjuts planerna upp. Flumeride blir då kvar i två år längre än tänkt.

– En ny attraktion kommer i så fall vara klar närmare 2028/2029. Det är en prognos, det beror förstås också på hur allting utvecklas, säger Mårten Westlund.

Nu kommer istället en del mindre renoveringar att göras på Flumeride.

– Det behöver vi göra, så att den håller. Vi kompromissar aldrig med säkerheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet