Kriminalvården visar upp en cell i Nordstan Foto: SVT

Följ med in i kriminalvårdens cell

Uppdaterad
Publicerad

Få vet hur livet ser ut på svenska häkten och anstalter. Nu besöker Kriminalvården Nordstan för att ändra på det. Målet är att locka ny personal till den växande myndigheten.

Sven-Johan Dahlstrand är chef för Kriminalvårdens kompetenscentrum i Göteborg. Han säger att det är en mycket liten del av befolkningen som någon gång i livet kommer i kontakt med myndigheten.

– De allra flesta människor begår aldrig något brott. Det är naturligtvis bra, säger han.

Utökat ansvar

Samtidigt behöver myndigheten synas för att kunna locka ny personal. I april tog Kriminalvården över ansvar från polisen för transporter av vissa frihetsberövade personer. Det rör sig om ungefär 9 000 resor varje år. Dessutom har myndigheten fått ett större behov av personal på häkten och anstalter.

– Det hänger ihop med politiska beslut att satsa mer på polis och domstolsväsende. Det är en kedja som leder till att även vi får mer att göra, säger Sven-Johan Dahlstrand.

Komplext uppdrag

Kriminalvården har ett komplext uppdrag. Man ska verkställa straff enligt svensk kriminallagstiftning, men samtidigt rehabilitera de intagna och minska risken för återfall i brott. Genom satsningen i Nordstan hoppas Sven-Johan Dahlstrand att fler ska upptäcka bredden av yrken och arbetsuppgifter som ryms inom myndigheten.

– Många tror att vi bara förvarar människor i fängelsen. Men från dag ett börjar vi en resa med de här personerna, med målet att få dem att lämna det brottsliga livet.

Kriminalvården

Kriminalvården är en statlig myndighet, med ansvar för att verkställa straff och minska återfall i brott.

En stor del av myndighetens verksamhet är transporter av klienter. Det kan handla om resor mellan häkten och domstol, men även om utvisningar som görs på uppdrag av Migrationsverket.

I genomsnitt var knappt 16 000 personer per dag i kontakt med Kriminalvården år 2016. Av dessa var 1.600 intagna i häkte, 3.800 på anstalt och 11.000 i frivård.

Kriminalvården har omkring 10 000 anställda.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.