I klippet ovan får du följa med på en visning av det nya sjukhuset och se den nya angio-CT-roboten i aktion.
Den 16 februari kommer de första patienterna att göra entré i det nya barnsjukhuset. I början av mars räknar kirurgen Mats Synnergren med att de första hjärtoperationerna på barn kommer att kunna äga rum i de nya lokalerna. Idag utförs runt 250 sådana operationer i Göteborg. Medianåldern är bara ett halvår, så det är alltså till största delen spädbarn som opereras.
– Den stora skillnaden nu är att vi tidigare varit tvungna att flytta patienten från operationssalen till kateterlabbet. Det behöver vi inte längre, nu har vi den egna utrustningen, säger Mats Synnergren.
Samma antal vårdplatser
Det nya sjukhuset innebär inte fler vårdplatser totalt för sjuka barn – antalet är fortfarande 97 stycken – men IVA-platserna utökas från 14 till 16 stycken. I de nya lokalerna finns moderna och större operationssalar, men också en ny isoleringsavdelning för barn som fått stamcellstransplantationer.
– Där kommer vi att vårda de absolut mest infektionskänsliga patienterna, säger Karin Mellgren, onkolog och verksamhetschef för Barncancercentrum.
Tidigare har barnen inte kunnat lämna sina rum, men i de nya lokalerna kommer de åtminstone kunna gå ut i korridoren och till ett lekrum där de kan träffa andra barn.
– Vi kommer att ha samma renhetsgrad där ute i luften, säger Karin Mellgren.
Det gamla sjukhuset kommer framöver att innehålla dagsjukvård och vårdmottagningar.
Kostnad: två miljarder
SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om att kostnaderna för att bygga barnsjukhuset blivit nästan dubbelt så stora som beräknat. Slutsumman väntas alltså landa på 2,0 miljarder kronor och sedan tillkommer kostnaden för utrustning och inredning. Den är såhär långt uppe i 157 miljoner kronor.