Fem människor står i grupp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte hållbart eller humant” – hör hur föräldrarna i Göteborg anser att politikerna borde lösa kostnadsökningarna, i stället för nedskärningar i skolan. Foto: SVT

Föräldrarna protesterar mot nedskärningar i skolan i Göteborg

Publicerad

Ett nätverk med föräldrar från olika delar av Göteborg vill stoppa nedskärningarna i skolorna . Under hösten har de startat en namninsamling som på tisdagen lämnades över till politiker i Göteborgs stad.

– Läget är väldigt oroväckande, säger föräldern Sarah Melin.

Ett tiotal föräldrar, några tillsammans med sina barn, samlades vid rådhuset på tisdagseftermiddagen för att lämna över namnlistan. Föräldrar som engagerat sig i nätverket bor i olika delar av Göteborg och larmar om att situationen i vissa skolor är akut redan nu.

– Det finns inte material för barnen att arbeta med, ens att skriva på. Det är redan ett läge som är väldigt oroväckande, säger Sarah Melin.

”Allt som sätter ljus på problemet är bra”

Kommunstyrelsens ordförande, Jonas Attenius (S) som har tagit emot namnlistan välkomnar föräldrarnas initiativ. Men säger samtidigt att det rödgröna styret gör allt de kan i frågan.

– Vi ger grundskolenämndens budget full uppräkning och från och med årsskiftet skjuter vi till ytterligare 100 miljoner utöver det. Om kostnaderna fortsätter öka i en högre takt än prognosticerat riskerar det dock innebära nya underskott, säger han.

Skolan var hårt pressad redan innan en kostnadskris och idag fattas det 60 miljoner kronor i Göteborgs kommunala skolor.

Enligt kommunstyrelsens ordförande kommer Göteborgs stad fortsätta omfördela pengar från byråkrati och administration, spara in på konsulter och stoppa onödig digitalisering för att frigöra resurser till skolan.

Ytterligare besparingar klubbades

Bara timmar efter att underskrifterna överlämnats tog grundskoleförvaltningen beslut om ytterligare besparingar för 20 miljoner.

Det innebär bland annat anställningsstopp på timvikarier och månadsanställda inom kulturskolan, inköpsstopp i hela förvaltningen och anpassningar av skolmatsmenyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.