Rima Engström, förstelärare, Olshammarskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rima Engström, förstelärare på Olshammarskolan: ”Personalen får gå på knäna för att kompensera nerskärningar” Foto: SVT

Oron för sparkravens effekter: Eleverna kan bli utagerande

Uppdaterad
Publicerad

Skolan har några av de skolbarn i Göteborg som behöver mest stöd. De drabbas nu hårt av besparingarna, något som specialläraren Anna Roskvist säger kan ge tuffa konsekvenser för eleverna.

– Eleverna kan bli väldigt oroliga och otrygga och det kan resultera i antigen självskadebeteende eller att de agerar ut emot personal eller andra elever, säger speciallärare Anna Roskvist.

När beslutet om anställningsstopp på Göteborgs skolor kom hade Olshammarskolan två annonser ute där elevassistenter söktes. Nu är de pausade. Dessutom saknar skolan en socialpedagog sedan i våras. Man kommer heller inte att ta in långtidsvikarier.   

Skär med en tredjedel 

Olshammarskolan har 21 elever med intellektuella funktionsnedsättningar och ett underskott på 3,7 miljoner kronor vilket är 30 procent av deras budgetram.    

Färre utflykter 

Några elever klarar inte att resa med kollektivtrafik och tidigare har skolan hyrt en minibuss för att kunna åka på utflykter. Den möjligheten finns inte längre. 

  – Vi har inte ställt in alla utflykter. Men de får förankras hos mig. Jag kikar in i plånboken och så tar vi en bedömning utifrån elevernas behov i det, säger Tina Nahkuri von Eichwald, rektor på Olshammarskolan. 

Skyddsstopp förra året 

Förra året stängdes skolan akut i tre dagar på grund av långvarig personalbrist. Då fick de flytta en del av verksamheten till hyrda lokaler i Fjällbo park där sju elever går än i dag.  Olshammarskolan har även intagsstopp sedan tidigare för att minska antalet elever till max 18.   

 I klippet ovan: Här är besparingsåtgärder på Olshammarskolan. 

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S),  ordförande i grundskolenämnden i Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) bekräftar att pengarna för att kompensera för nedskärningarna i skolor inte finns. Hör henne i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.