Viktoria Tryggvadottir Rolka (S),  ordförande i grundskolenämnden i Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) bekräftar att pengarna för att kompensera för nedskärningarna i skolor inte finns. Foto: SVT

Skolpolitikern i Göteborg: ”Pengarna är slut”

Uppdaterad
Publicerad

Skolkrisen fortsätter. I våras kom beskedet om att 500 tillfälliga tjänster ska försvinna och i slutet av september införde grundskoleförvaltningen anställningsstopp.

– Vi har en praktisk realitet och det är att pengarna inte finns. Och då behöver man krisstöd från regeringen och så normalt sätt får kommunerna och regionerna det, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), ordförande i grundskolenämnden i Göteborg

Flera föräldrar har hört av sig till högst ansvariga skolpolitiker i Göteborg med oro. Föräldrarna från Styrsö har bokat möte med kommunalrådet på skolgården för att berätta hur skolan har drabbats av nedskärningarna.

– Jag tycker det är jättebra att de bjuder in, det är jättebra att de berättar , säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), ordförande i grundskolenämnden i Göteborg.

Men säger samtidigt att Göteborgs politiker gjort allt de kunnat i frågan. Det krävs både ekonomiskt krisstöd och lagändringar för att förbättra läget, anser hon.

Kan inte stötta enskilda skolor

Enligt konkurrenslagstiftningen måste man kompensera varenda skola lika mycket. Det betyder att om de kommunala får pengar ska även fristående skolorna ska få motsvarande tillskott. Detta vill Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) att regeringen ändrar.

– Vi hade kunnat stötta vissa skolor som har det tufft ekonomiskt, men problemet är att när vi gör det så får vi kompensera alla skolor för att konkurrenslagstiftningen säger det.

Svar på kritiken

SVT har sökt skolminister Lotta Edholm (L) och fått en skriftlig kommentar:

– Så länge som kommunerna har ansvaret för skolan förväntar jag mig att de också tar det ansvaret. Kommunerna kan exempelvis använda sig av skatteinstrumentet, göra omprioriteringar och använda sig av sparade medel för att parera för tuffare tider.

Skolministern skriver också att regeringen föreslår ett tillskott på cirka 1,2 miljarder kronor till skolan i sin budget. Enligt Edholm är statens bidrag till skolan i budgetpropositionen för 2024 är det största på 20 år, mätt i löpande priser.

Rima Engström, förstelärare, Olshammarskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rima Engström, förstelärare på Olshammarskolan: ”Personalen får gå på knäna för att kompensera nerskärningar”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.