Spapool till vänster, Andrea Meiling från Sveriges Lärare till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andrea Meiling från Sveriges Lärare är kritisk mot grundskoleförvaltningens konferens. Foto: Falkenberg Strandbad/SVT

Mitt i skolkrisen i Göteborg: Över 100 anställda åkte på konferens på spahotell

Publicerad

Trots att det råder ekonomisk kris inom grundskolan i Göteborg lät grundskoleförvaltningen personal från två skolor åka på en tvådagarskonferens med övernattning. Det kan SVT Nyheter Väst avslöja.

– Det ser ganska illa ut, säger Andrea Meiling, ordförande för fackförbundet Sveriges Lärare i Göteborg.

Grundskoleförvaltningen lät personal från Sjumilaskolan och Nya Skolan i Biskopsgården, åka iväg på en tvådagarskonferens med övernattning på Falkenberg Strandbad, som beskriver sig som ”ett av de finaste spahotellen på västkusten”. Trots det hårda ekonomiska läget där 75 procent av alla skolorna i kommunen måste spara, och 500 tjänster ska dras in.

– Det handlade om den sociala arbetsmiljön, för att det ska stärka elevernas lärande, säger Johanna Pettersson, utbildningschef på grundskoleförvaltningen på Hisingen.

”Delar inte den uppfattningen”

Samtlig personal från båda skolorna var inbjudna till tvådagarskonferensen. Totalt deltog 110 personer.

Första dagen var incheckningen klockan 15, därefter fikade man och väntade in personal från fritids. På kvällen var det middag. Dagen efter hölls konferensen med bland annat utvärdering och nulägesanalys från klockan 9 till klockan 16.

Var ni medvetna om att en hel dag inte hade några aktiviteter?

– Jag delar inte den uppfattningen. Man har använt tiden på eftermiddagen till sociala aktiviteter, säger Johanna Pettersson.

Som spa?

– Det man har haft tillgång till på anläggningen har man använt. Men syftet har inte varit att åka med all personal på spa. 

Facket kritiskt

Kostnaden för konferensen landade på drygt 300 000 kronor, som ska täckas med antingen skolans överskott från föregående år, eller med det riktade statsbidrag som delas ut av staten i syfte att förbättra lärares arbetsmiljö i utsatta områden.

Enligt fackförbundet Sveriges Lärare hade pengarna i stället kunnat användas för att exempelvis ta in en lärarassistent i ett halvår.

– Då hade man ju underlättat för lärarna under läsåret. Det gör man inte om man använder pengarna på det här sättet, istället kommer lärarna till en ännu mer ansträngd situation i augusti.

Johanna Pettersson på Göteborgs grundskoleförvaltning område Hisingen, kvinna med glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Pettersson på Göteborgs grundskoleförvaltning försvarar beslutet om tvådagarskonferensen på Falkenberg Strandbad. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.