Satsning på föräldrautbildning i Trollhättan ska minska utanförskapet

Uppdaterad
Publicerad

Sexåriga barn som inte kan prata svenska trots att de är födda i Sverige. Det möts lärare av i Trollhättan. Nu försöker kommun, polis och socialtjänst hitta nya vägar framåt för att vända trenden – och den börjar hos föräldrar på förskolan.

– Det gör ont i hjärtat för de här barnen är redan efter, säger rektorn Ewa Glennius.

Starta klippet för att se rektorn berätta mer om satsningen – och varför hon menar att den skiljer sig från tidigare insatser i bland annat Kronogården.

Trollhättan har i flera år varit en av Sveriges mest segregerade städer, nyligen klassades Kronogården som ett riskområde av polisen i en ny rapport.

Fokuserar på förskolebarn

Nu vill hoppas man att nya vägar ska vända trenden. Och den här gången börjar man i förskolan. Tillsammans med polis och socialtjänst har kommunen inlett ett arbete med regelbundna träffar med föräldrar till förskolebarn.

– Vi lyfte ämnen som kulturskillnader, lagar och regler men framför allt pratade vi om språkets betydelse. Hur viktigt det är att barnen kan prata svenska, säger Ewa Glennius, rektor på Vällingklockans förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.