Inne på hotellet i centrala Göteborg kryllar det av människor med papper och pärmar i famnen. Många av dem med mörkt hår eller slöja. I Sverige står i dag var fjärde person som är född i ett annat land helt utanför arbetsmarknaden och en liten del av dem är här på hotellet på en jobbmatching i Sveriges näst största stad.
Borde vara enkelt
– Jag kan inte sitta still, så varje dag går jag på olika events eller försöker träffa nya människor på olika sätt, säger Reene Ksharsejer som flyttat till Sverige från Mumbai i Indien för mindre än ett halvår sedan.
Hon är övertygad om att hon snart skall ha övertygat något företag om hennes entusiasm, driv och erfarenhet. Och på pappret borde det vara lätt.
Problem med rekrytering
En enkätundersökning som Svensk Näringsliv gjort visar att företagen i Sverige har stora problem att rekrytera. 56 procent av företagen uppger i enkäten att de haft ganska svårt, eller mycket svårt, att hitta en ny medarbetare.
Även bemanningsföretaget Manpowers årliga undersökning visar att 36 procent av arbetsgivarna i Sverige inte har tillgång till rätt kompetens.
– Jag tror att mycket handlar om att man inte har rätt utbildning. För just nu så söker våra medlemsföretag alla typer av professioner, säger Cemille Üstün näringspolitisk expert på Arbetsgivarorganisationen Almega.
Rekryterar de egna
Men Svenskt näringslivs enkätundersökning visar också att företagen,
trots problemen med att få tag i personal, fortsätter att först och främst rekrytera bland sina egna kontakter. Det är en metod som används i 60 procent av alla rekryteringar.
– Vill vi ha fler anställda i våra företag då måste vi lära oss att titta lite utanför. Vi måste gå lite utanför vår egen comfort zone och våga, även som arbetsgivare, att ta kontakt med nya grupper, säger Anna Gillek regionchef Västra Götaland på Svenskt Näringsliv.
LÄS MER: Så hittar du personal – utanför ditt eget kontaktnät
Faktaruta
36 % av de tillfrågade företagen har uppgett att de har problem att hitta rätt kompetens.
Talent Shortage-undersökningen görs årligen i ett flertal länder. I Sverige har 750 intervjuer genomförts. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister.
Svenskt näringslivs enkätundersökning
56 % svarar att de haft svårt att rekrytera medarbetare.
60 % svarar att de bland annat använt ”Informella kontakter/nätverk” vid rekrytering.
6124 intervjuver har gjorts varav 704 i Västra Götaland, intervjuer gjorda i slutet av 2015.
Statistiska centralbyrån (SCB)
26,88 % av utrikesfödda var ”Ej i arbetskraften”. Tredje kvartalet år 2017.