Här är det förfalskade intyget som gav mannen sjuksköterskelegitimation. Foto: Förundersökningen/TT

Förfalskade examensbevis – jobbade som sjuksköterska

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern ska ha jobbat som sjuksköterska med falskt examensbevis. Han ska även ha utgett sig för att vara läkare, undersköterska och psykiatriker.

2012 skickade mannen in examenbevis från ett universitet i Schweiz. Socialstyrelsen godkände dokumenten och gav honom svensk sjuksköterskelegitimation året därpå.

– Nu i efterhand undrar vi också hur han kunde ha fått sin sjuksköterskelegitimation. Det har gått fel, och vi borde ha varit mer misstänksamma och kontrollerat hans uppgifter, säger Åsa Wennberg, tillförordnad enhetchef behörighetsenheten på socialstyrelsen.

Jobbade på rättspsyk

Sen dess ska han ha jobbat på flera sjukhus i Sverige, däribland Sahlgrenska universitetssjukhuset, Östersund sjukhus, och Norrlands universitetsjukhus. Han har även arbetat på rättspsyk i Växjö. En av hans chefer ska i förhör ha sagt ”Det var tur att vi var lite paranoida över honom för det hade kunnat sluta riktigt illa”.

På Sahlgrenska universitets sjukhus jobbade han under dryga två månader. Men nu åtalas han för att ha förfalskat sitt examenbevis, och fått sjuksköterskelegitimation på felaktiga grunder.

Arbetsplatser i Västsverige

Han ska även ha skickat falska examenbevis från olika europeiska universitet i samband med att han sökt tjänster i Västsverige. Bland annat ska han ha påstått att han är utbildad undersköterska och psykiatriker. Och han ska även ha påstått att han jobbat som sjuksköterska för Röda korset. 

– Jag vill inte uttala mig om åtalet förrän efter vi haft förhandling, säger åklagare Martin Claesson.

Försökt få läkalegitimation

Mannen ska senare ha försökt att få en svensk läkarlegitimation, genom att skicka in falskt examensdokument från ett universitet i Schweiz. Men den gången godkändes inte examenbeviset. Han ska även ha sökt om norsk läkarlegitimation.

– Det var när han började ansöka om läkarlegitimation som vi blev misstänksamma, och då tittade vi även på hans tidigare legitimation, säger Åsa Wennberg.

Men ni hade inte upptäckt det om han inte ansökt om läkarlegitimation?

– I det här fallet så fick vi även indikationer från arbetsgivare, så det hade upptäckts ändå.

Nu åtalats mannen för flera fall av urkundsförfalskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.