Foto: TT

Förlamad lämnades i solen – fick brännblåsor på huden: ”Får inte hända”

Uppdaterad
Publicerad

En förlamad brukare utan möjlighet att kommunicera blev på ett äldreboende så solbränd att hen fick blåsor på huden. Brukaren ska ha känt smärta av den brännskadade huden i en vecka efter det inträffade.

Äldreboendet som ligger i Partille kommun har nu anmält händelsen enligt lex Sarah. Hur en förlamad person sitter ute i solen tills brännskador uppstår kan dock inte kommunen svara på.

– Det är jättesvårt att svara på naturligtvis. Sådant får inte hända, säger Erika Hägg, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i kommunen.

Hon pekar på den mänskliga faktorn och att det kan ha brustit vid en introduktion för en nyanställd medarbetare. 

– En genomförandeplan för personen finns och även en personlig mapp där det står att personen inte får vistas i solen. Vi har med en van person vid introduktioner för nyanställda, men medarbetaren beskriver att det har varit otydligt, säger Erika Hägg och fortsätter:

– Det ligger i medarbetarens och vårt ansvar att vara extra uppmärksam i sådana här fall,  där den enskilde inte kan ta eget ansvar.

Den förlamade kan inte kommunicera smärta

Den förlamade brukaren blev bränd av solen i ansiktet, på bröstet och på armarna. Huden blev röd, svullen och brännblåsor bildades vid halsen. Brukaren kan inte prata eller kommunicera på annat sätt, men ska förstå allt som händer runt omkring. Personen kan alltså inte själv uttrycka en önskan om att slippa sitta i solen eller att något smärtar. På grund av detta menar boendet i anmälan att personen är ”mycket utlämnad till personals omdöme och omsorg.”

– Mitt perspektiv och alla andras är att det får inte hända. Det är vårt uppdrag att det här inte sker. Jag kan bara beklaga att det hände, säger Erika Hägg.

Familjer uppmanas att inte vara rädda

Samtal med omsorgspersonalen har skett för att undvika att något liknande händer igen. Boendet arbetar numera också med stöd efter introduktioner och följa upp att det som sägs fastnar hos nyanställda.

Ska anhöriga i kommunen vara rädda för sina familjemedlemmars säkerhet?

– Jag tycker inte att man ska vara det. Vi har jättemånga insatser varje dag och det är bara ett fåtal där någonting brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.