– Jag vänder mig emot bilden att siffrorna handlar om ett socialt misslyckande. Snarare handlar det om samhällets oförmåga att bryta våldsspiralen bland de tyngst kriminella, säger Sven-Åke Lindgren, professor i sociologi och expert på kriminalpolitik och brottsprevention.
SVT Nyheter har i en rad inslag och artiklar presenterat en granskning som visar att de svenska storstäderna är kraftigt överrepresenterade i Norden när det gäller väpnat våld.
Flera gånger fler både dödas och skadas i skjutningar i de svenska städerna jämfört med i grannländernas huvudstäder tillsammans.
LÄS OCKSÅ: Extrem situation jämfört med grannländerna
En ytterligare granskning visar att siffrorna delvis blir ännu mer tydliga när man räknar döda och skadade per 100 000 invånare.
Då sticker Göteborg ut med 20 stycken skadade, följt av Malmö med drygt 14 skadade. Stockholm har knappt nio skadade att jämföra med Köpenhamn som har knappt fem och Helsingfors där bara en person per 100 000 invånare har skottskadats under de senaste fem åren.
Avfärdar Jerzy Sarneckis tes
Tittar man på antalet dödade i skottlossningar sedan 2013 ligger Göteborg högst med sina drygt två per hundra tusen invånare. Malmö hamnar på ungefär samma siffra och även här är Helsingfors överlägset mest förskonat.
Stockholm och Köpenhamn hamnar på samma nivå, knappt en person per hundra tusen invånare har skjutits ihjäl under perioden.
I tidigare reportage har forskare, bland andra kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki, spekulerat i att situationen i de svenska städerna beror på värre sociala ojämlikheter och en mer misslyckad integrationspolitik i Sverige.
Det avfärdas av Sven-Åke Lindgren.
– Det dödliga våldet och våldet i allmänhet minskar i Sverige. Hade det väpnade våldet berott på accelererande sociala missförhållanden borde även annat våld och även till exempel stöldbrott ha ökat. Men så är inte fallet, säger han.
Lindgren hävdar att studier visar att allt färre uppger att de utsatts för misshandel. Nedgången är särskilt tydlig bland män. Även andelen unga som misstänks för brott minskar sedan 2010.
– Det är våldet med skjutvapen som ökar. Då har vi ett primärt problem just med skjutvapen. Det förebygger man genom att ändra vapenlagarna och häktningsreglerna så att personer med illegala vapen effektivt kan buras in, säger Lindgren.
Vill ta efter New York
I New York har det väpnade våldet minskat sedan man skärpte påföljderna. Likaså i Köpenhamn där det numera är obligatorisk häktning för vapeninnehav.
– Att veta att man riskerar att inte komma hem på fyra-fem år när man går ut med en pistol, det har en starkt preventiv effekt, tror Lindgren.
Med Sveriges lagstiftning kan en person som grips med vapen släppas ganska snart i väntan på åtal. Fängelsestraffen blir sedan heller inte särskilt långa.
Lindgren menar att väpnat gängvåld är en exceptionell form av brott som begås av en liten del av befolkningen. Våldsspiraler och hämndaktioner eskalerar och skapar en svårstoppad dynamik.
– Då krävs det omedelbara påföljder för de inblandade.
Lindgren efterfrågar alltså nya lagar och delvis nya befogenheter för polis och åklagare. Han menar också att man också måste angripa problemen från flera håll.
Exempelvis att man måste prata om kultur och etnicitet i sammanhanget.
– Man måste undersöka om det finns personer i de här gängen som personligen eller genom föräldrars och släktens påverkan influeras att försvara sin heder genom hämnd.
– Vi vet från bland annat amerikansk forskning att sådana värderingar och normer påverkar våldsspiraler. Denna typ av hedersinriktad våldskultur har också kopplats till att väpnat våld är vanligare i den amerikanska södern än i nordliga delstater.
Inte invandringens fel
SVT Nyheters granskning visar att det väpnade våldet ökar i de svenska städerna medan det minskar i grannländernas huvudstäder.
2015 ser ut att bli ett rekordår när det gäller antalet skottskadade i alla de tre svenska storstäderna.
Men Lindgren menar att det vore fel att koppla det till en ökad invandring.
– Våldsbrottsligheten i stort har snarare gått nedåt medan invandringen har ökat, den förklaringen håller inte, säger han.
Skottskadade 2010 – juni 2015 per 100.000 invånare
Göteborg 20
Malmö/Lund 14,5
Stockholm (län) 8,5
Köpenhamn 4,8
Oslo 2,3
Helsingfors 0,9