Foto: Arkiv/SU

Forskare: Personal på ungdomshem har svårt att se sin egen roll i våldet

Uppdaterad
Publicerad

En avhandling vid Stockholms universitet visar att personal på Sis ungdomshem har svårt att se att de själva som delaktiga i våldssituationer och att det finns tendenser att se på ungdomar som våldsamma, istället för att se till deras vårdbehov.

– Det finns en tendens att personalen ser på våldsincidenterna som om att det enbart är ungdomarna som använder våld. Personalen har svårt att prata om sin egen våldsutövning. Istället lutar de sig mot de särskilda befogenheterna, till exempel avskiljningar, säger Peter Andersson, doktor i socialt arbete vid Stockholms universitet

Han disputerade i fredags med en avhandling om våld och hot på de särskilda ungdomshemmen ur personalens perspektiv. 

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

– Personalen har ibland svårt att se våldsincidenterna ur ungdomarnas perspektiv, till exempel kan personalens användande av de särskilda befogenheterna upplevas som våld utifrån ungdomarnas perspektiv.

Låg utbildningsnivå

Peter Andersson berättar att det kan finnas olika kulturer på institutionerna, till exempel att man inte ska visa sig rädd. Något som kan leda till en destruktiv arbetsplatskultur. 

Han har även sett att personalen ibland har svårt att se på ungdomarna både som våldsamma och som personer som behöver vård.

– De har svårt att se att ungdomarna kan vara både och, och inte antingen eller. Och det finns en tendens att man kanske lutar åt att ungdomarna är utåtagerande och våldsamma. 

Detta kan riskera att få till följd att ungdomarnas vårdbehov inte tillgodoses. Istället ses de som våldsamma och jobbiga och man lägger ett stort fokus på säkerhet och kontroll. 

En, bland flera, anledningar till detta ser Peter Andersson som låg utbildningsbakgrund bland behandlingsassistenterna på Sis ungdomshem.

– Cirka 60 procent av de jag har träffat hade den tvååriga eftergymnasiala utbildning som krävs för att arbeta med de särskilda ungdomshemmen. Utbildning är inte allt, men det är en bra grund. Att man förstår det här med neuropsykiatrisk problematik exempelvis. Eller bemötande och lagstiftningen som berör spänningen vård kontra straff.

Ett lagligt våld

I SVT Nyheter Väst och Uppdrag gransknings granskning av Sis ungdomshem Björkbacken i Göteborg framkommer det uppgifter om hur personalen under lång tid ska ha utövat våld och hot mot de intagna flickorna. 

En behandlingsassistent, som pekas ut som en av de mest våldsamma på boendet av både tidigare personal och flickor säger att uppgifterna är ett skämt. 

– Om vi har haft avskiljningar och så, då är det ett lagligt våld, säger behandlingsassistenten.

Statens institutionsstyrelse, Sis, säger till SVT att det är beklagligt att situationen på Björkbacken har uppstått och att det har brustit på struktur och organisations och ledningsnivå under lång tid på hemmet. 

Läs en längre intervju med Sis här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet